Annons

EQT Ventures gör sin första svenska investering

Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh på EQT Ventures.
Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh på EQT Ventures. Foto: Jens Eriksson
EQT Ventures gör sin första investering i ett svenskt bolag. Malmöbolaget Min Doktor tar in drygt 55 miljoner kronor i en finansieringsrunda där riskkapitalbolaget är den enskilt största investeraren.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det nybildade riskkapitalbolaget EQT Ventures, med Hjalmar Winbladh som partner och medgrundare, har tagit steget in på den svenska marknaden. Di Digital kan nu avslöja att EQT Ventures går in i e-hälsovårdbolaget Min Doktor.

Malmöbaserade Min Doktor grundades av läkaren Magnus Nyhlén 2013 och erbjuder digital läkarvård. Med hjälp av skriftlig kommunikation, telefonsamtal eller videolänk kan läkarna ge en diagnos och skicka recept direkt till mobilen.

Under 2015 slöt bolaget samarbetsavtal med Länsförsäkringar och Skandia och har nu över 50 procent av marknaden för privat sjukförsäkring, enligt Min Doktors operativa chef, Charlotta Tönsgård.

”Försäkringsbolagen har varit viktiga för oss att komma dit vi är i dag men nu är det privatmarknaden som vi vill jobba med. Digital vård ska inte bara vara tillgänglig för vissa”, säger Charlotta Tönsgård.

 

Grundaren Magnus Nyhlén och Min Doktors operativa chef Charlotta Tönsgård. Foto: Min Doktor.

Nu tar e-vårdsbolaget in 55 miljoner kronor från existerande ägare och EQT Ventures som går in med den enskilt största posten.

EQT har anställt flera tunga namn till den nya fonden för investeringar i unga, snabbväxande teknik- och internetbolag. I investeringsteamet finns bland andra Hjalmar Winbladh, grundare till Rebtel och Wrapp, Booking.com-veteranen Kees Koolen och Lars Jörnow, med lång erfarenhet som chef på King. Lars Jörnow kommer även gå in i Min Doktors styrelse.

”Det är speciellt roligt att EQT Ventures kommer in som delägare. Investerarna har byggt egna bolag tidigare och har en förståelse för hur det kan vara, i jämförelse med många andra riskkapitalbolag”, säger Charlotta Tönsgård.

Problemet är inte att det saknas resurser inom vården, utan hur de används.

Min Doktor gick med förlust i fjol och omsatte 6,5 Mkr. Det nya kapitalet ska användas för att skala upp verksamheten i Sverige och nå ut till fler privatpersoner som ett alternativ till landstingens primärvård. Det finns även planer på att öppna upp tjänsten för nya patientgrupper.

”Nu får vi utrymme att göra allt det vi vill. Vårt mål är att vara en del av framtidens vårdsystem genom att revolutionera vårdflödet. Genom digitalisering av primärvården kan de som verkligen behöver träffa en doktor göra det. Problemet inom vården i dag är egentligen inte att det saknas resurser utan hur de används”, säger Charlotta Tönsgård.

EQT Ventures vill inte kommentera investeringen i Min Doktor och avböjer även att diskutera storleken på riskkapitalbolagets nya fond. Spekulationerna pekar däremot på mellan 3-7 miljarder kronor.

Läs även: EQT Ventures-grundaren: "Vi tar för lite risk i Europa"


Enligt medieuppgifter har EQT Ventures hittills gjort följande investeringar:

Holidu – tyskt bolag som jämför priserna på semesterbokningar
Riskmethods – tysk logistiktjänst
Oden Technologies – svenskgrundad tjänst för fabriker
Wolt – finsk hajpad restaurang-app
Min Doktor – e-hälsovårdbolag i Malmö

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer