Annons

EQT Ventures investerar i AI-bolaget Aifloo

Från vänster: Aifloos medgrundare Anders Widgren och Felix Etzler, styrelseordförande Ove Joanson och Michael Collaros, vd och medgrundare.
Från vänster: Aifloos medgrundare Anders Widgren och Felix Etzler, styrelseordförande Ove Joanson och Michael Collaros, vd och medgrundare. Foto: Evelina Carborn
På tisdagen stod det klart att Aifloo, som med hjälp av artificiell intelligens vill tackla världens demografiska utmaningar, tar in omkring 50 miljoner kronor i en ny finansieringsrunda där riskkapitalbolaget EQT Ventures står för lejonparten. "Jag tror Stockholm har stora möjligheter att bli ett centrum för AI i världen", säger Michael Collaros, vd och medgrundare av Aifloo. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

E-hälsobolaget Aifloo grundades 2015 av Michael Collaros, Felix Etzler och Anders Widgren och har som ambition att göra livet säkrare för äldre. För att lyckas med detta har man tagit fram ett uppkopplat armband och system som förstår rörelser och beteendemönster och larmar vid avvikelser som till exempel fall, frånvaro från sängen eller ändrade matvanor. 

"Det vi har gjort är att digitalisera mänskliga beteenden och så använder vi deep learning för att titta på avvikelser i de här mönstren", säger Michael Collaros, vd och medgrundare av Aifloo. 

Läs mer: Länsförsäkringar investerar i trygghetsapp för äldre 

Systemet börjar nu rullas ut till kunder med start på ett av omsorgsbolaget Aleris boenden i Uppsala. 

Enligt Aifloo är intresset för systemet stort och bolaget har fått förfrågningar från bland annat Kina, USA och Tyskland. 

Aifloo har höga ambitioner och vill bli världsledande. Då krävs det pengar och för att skala upp verksamheten har bolaget nu tagit in omkring 50 miljoner från framför allt EQT Ventures.

"Det fanns ett stort intresse men i princip blev det så att vi valde EQT Venture. Vi kände att de hade musklerna, är entreprenörsdrivna och hade samma ambition", säger Michael Collaros.

Vad ska pengarna användas till?

"Framförallt letar vi efter specialister på artificiell intelligens från hela världen. Jag tror Stockholm har stora möjligheter att bli ett centrum för AI i världen", säger Michael Collaros. 

Läs mer: Därför är hälsa det hetaste området inom tech

Enligt Ove Joanson, styrelseordförande för Aifloo, hoppas man kunna bli lönsamma i Sverige inom ett par år, men poängterar att de stora förhoppningarna ligger i att etablera Aifloos system i andra jämförbara länder. 

”Jag tror också att investerare hellre ser tillväxt och det kostar pengar, även om jag tror vi kommer se intäkterna öka ganska snabbt", säger Michael Collaros. 

Enligt vad Di Digital erfar värderas Aifloo till omkring 300 Mkr efter finansieringsrundan. 


Mer om Aifloo i Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/kandisarpatechfest-zennstromsflygandeeltaxiochblivandemiljardarer

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer