Annons

EQT Ventures investerar i finsk speluppstickare

Foto: Small Giant Games och Lars Jörnow på EQT Ventures
Foto: Small Giant Games och Lars Jörnow på EQT Ventures
Finska Small Giant Games tar in 51 miljoner kronor i riskkapital från flera svenska riskkapitalbolag. "Vi vill  visa att det med hårt arbete fortfarande är möjligt för ett litet spelbolag att nå listorna”, säger Lars Jörnow på EQT Ventures.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EQT Ventures, som tagit in 5,3 miljarder kronor för sin första fond, har sedan starten 2016 investerat i en rad bolag.  I portföljen har man bland annat svenska bolag som Min Doktor (NTL), Unomaly (NTL) och Watty (NTL).

Nu gör bolaget sin första investering i ett spelbolag. Det handlar om Helsingforsbaserade Small Giant Games, en spelstudio med runt 10 anställda som förra veckan lanserade spelet Empires & Puzzles.

Totalt tar bolaget in 51 miljoner kronor från EQT Ventures tillsammans med de tidigare investerarna Creandum, Spintop Ventures, Profounders and First Fellow Partners. 

Läs mer: EQT:s hemliga investeringsvapen 

”Vi har följt teamet och deras arbete med deras senaste spelprojekt sedan i somras och blivit mycket imponerade av hur de arbetar. Vi har träffat många spelbolag det senaste året men det här teamet har en kultur och ett fokus som matchar det vi söker”, säger EQT Ventures Lars Jörnow.

Han har själv en bakgrund som chef på mobilspeljätten King, där han jobbade i närmare 7 år. Han vill inte avslöja om EQT Ventures planerar att göra fler investeringar i spelbolag.

Empires & Puzzles tillhör den allt mer populära kategorin av midcore-spel.

”I dagsläget är det inget prioriterat område. Just nu arbetar vi med den här investeringen och med att stötta Small Giant Games när de går in i nästa fas med sin spellansering”, säger Lars Jörnow.

Läs mer: Next Games noteras på First North i Finland

Empires & Puzzles är Small Giant Games tredje spel och tillhör den allt mer populära kategorin av midcore-spel, som är lättspelade men med mer avancerade spelupplägg än mobilspel som till exempel Candy Crush.

Varför är mobilspel en intressant nisch?

”Spelbranschen går igenom en utveckling som få andra branscher kan mäta sig med när det gäller explosivitet. Lyckas man få till ett succéspel som spelare världen runt vill spela finns alla möjligheter att snabbt växa från att vara en liten spelstudio till ett stort spelföretag med hjälp av marknadsföring och kontinuerliga förbättringar i spelet”, säger Lars Jörnow.

Tiden då ett spel kunde slå igenom på topplistorna mer eller mindre över en natt är förbi.

Han menar dock att marknaden för mobilspel hårdnat de senaste åren. Tiden då ett spel kunde slå igenom på topplistorna mer eller mindre över en natt är förbi.

”Det är betydligt svårare för ett spel att ta sig in på de globala topplistorna är det var tidigare. Men med den här investeringen vill vi visa att det med hårt arbete fortfarande är möjligt för ett litet spelbolag att nå listorna”, säger han. 

Läs mer: Snowprint Studios öppnar studio i Berlin 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer