Hoppa till innehållet

EQT Ventures nya satsning: Svensk cybersäkerhet

Doldisbolaget Baffin Bay skyddar banker från hackerattacker. Nu tar bolaget in över 50 miljoner kronor för att ta sig an cybersäkerheten i USA, Asien och Europa.

Baffin Bay Networks grundare och vd Joakim Sundberg.
Baffin Bay Networks grundare och vd Joakim Sundberg.

Stockholmsbaserade cybersäkerhetsbolaget Baffin Bay Networks har tagit fram en molnbaserad plattform för att skydda företag mot hackerattacker.

Bolaget grundades så sent som förra året och jobbar främst med banker och bolag inom finans och försäkringar, även medier använder företagets tjänster. 

”Det finns otroligt mycket att göra, det är därför vi existerar och går bra redan nu. Banker, flygbolag och spelbolag har mycket att förlora om de ligger nere”, säger bolagets vd och grundare Joakim Sundberg.

Nu har bolaget precis avslutat sin A-runda med en ny investering på strax över 57 miljoner kronor där EQT Ventures (NTL) ledde investeringsrundan.

”Teamet på EQT Ventures är väldigt imponerade över bolagets molndrivna strategi för cybersäkerhet. Vi ser fram emot att stötta teamet under nästa etapp på deras resa”, säger Ted Persson, Operating Partner hos EQT Ventures i ett pressmeddelande.

Läs mer: EQT Ventures satsar på goda hackare – blir dörröppnare i Europa

En liten del stod äldre ägare, främst affärsänglar, för. Men det var en runda som inte riktigt gick så smidigt som Joakim Sundberg hade hoppats.

”Som alla rundor var det en långbänk, vi trodde det skulle gå snabbare än det gjorde. Vi började i februari, sedan kom EQT Ventures in och de tyckte vi hade ett bra team och en bra idé och i juni krokade vi på”, säger han.

Det nya kapitalet ska användas för att fortsätta den internationella expansionen och fånga upp nya kunder i flera världsdelar.

”Vi vill utmana de stora drakarna. Det vi gör är kapacitetskrävande och ju fler ställen vi finns på desto bättre service kan vi ge våra kunder. Vi måste skala upp plattformen och finnas i Asien, Europa och USA”, säger Joakim Sundberg.

Genom maskinlärning lär sig Baffin Bays säkerhetsplattform av de attacker som företag genomlider. De vanligaste attackerna är överbelastningsattacker (DDos-attacker) och webapplikationsattacker. 

Joakim Sundberg har tidigare arbetat med cybersäkerhet och byggt liknande säkerhetsplattformar. Men för två år sedan bestämde han sig för att starta eget och fick då med sig personer inom branschen som han tidigare jobbat med.

”Vår plattform gör jobbet bättre än våra konkurrenter och vi såg en öppning i det här segmentet där vi kunde slå bort benen på legacybolag som Arbor och Cloudflare som sitter med gammal teknik”, säger han och fortsätter:

”Visionen är att 2021 vara en global ledare inom segmentet. Det kommer vi göra genom att representera oss globalt med säljare i Asien och Nordamerika och expandera teamet ute i Europa. Nu närmast ska vi erövra Europa och sedan ta steget in i USA genom New York där de europeiska bankerna finns.”

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera