Annons

EQT Ventures om nya miljardfonden: Här finns de intressanta bolagen

Lars Jörnow, partner på EQT Ventures
Lars Jörnow, partner på EQT Ventures Foto: EQT/Press
EQT Ventures har nu ytterligare 7 miljarder kronor att satsa på startups och Lars Jörnow, partner på riskkapitalbolaget, vet var han ska leta. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Riskkapitalbolaget EQT Ventures har stängt en andra och större fond som ska investera drygt 7 miljarder kronor i digitala tillväxtbolag.

”Det är ett kvitto på att vi gjorde någonting rätt med den första fonden”, säger Lars Jörnow som är partner på EQT Ventures.

Han har bland annat haft hand om bolagets lyckade investering i den finska spelutvecklaren Small Giant Games som såldes i fjol. Enligt uppgifter till Di Digital gjorde EQT Ventures då en vinst på 40 gånger sin första investering, som uppgick till ungefär 45 miljoner kronor.

”Vi försökte inte resa en större fond än vi faktiskt gjorde utan vi tror att det här är en lagom storlek för att göra större nyinvesteringar och kunna fortsätta backa de bolag i vår portfölj som går bra”, säger Lars Jörnow.

En trend de närmaste åren kan bli att bolag som inte har tech eller mjukvara i sin kärna får lägre värderingar.

Genom den första fonden har EQT Ventures investerat i bland annat hämtmatsbolaget Wolt, p-appen Natural Cycles och AI-bolaget Peltarion.

Hur har det gått för den första fonden?

”Det är fortfarande lite tidigt att säga för det har bara gått 3,5 år och vissa bolag kan ta 10 år på sig innan de når sin fulla potential. Men att vi nu har stängt en andra fond är ett tecken på att de som har investerat i den första är nöjda.”

Hur viktig var framgången för Small Giant Games för den andra fonden?

”Det var positivt att kunna bevisa så tidigt att vi kan hitta expansiva bolag redan innan de börjar växa och att vi kan göra exits.”

I Sverige investeras större summor än någonsin i startupbolag och det reses en hel del fonder. Hur ser du på den utvecklingen?

”De senaste fem åren har varit fantastiskt bra för techsektorn som helhet i Europa och USA. Att det reses fler och större fonder är ett tecken på att samhällets digitala transformation accelererar och att det går att få avkastning på det. Det startas ju också allt fler techbolag. Att de får tillgång till mer kapital är ett gott tecken.”

Läs även: Miljarderna väller in – svenska startups krossar rekorden 

Ser du någon inbromsning i investeringstakten?

”Nej, även om det kanske är lite mindre aptit på vissa sektorer efter Weworks inställda börsnotering. Jag tror att det kommer att finnas mer skepsis kring bolag som basunerar ut att de är tech-drivna men inte riktigt är det. Wework hävdade ju till exempel att de är ett techbolag medan det egentligen är ett fastighetsbolag. Då är det andra multiplar i värderingen. En trend de närmaste åren kan bli att bolag som inte har tech eller mjukvara i sin kärna får lägre värderingar.”

Läs även: Riskkapitalnestorn: Det finns ett före och ett efter Wework 

Var finns då de nya intressanta bolagen?

”Ser jag till EQT Ventures andra fond så kommer säkert augmented reality att finnas vid horisonten. När nya plattformar växer fram så byggs också en ny generation av företag på dem. Ta den första Iphone-modellen som kom 2007. Det banade vägen för ett helt gäng av bolag som sedan har vuxit sig stora.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer