Annons

EQT Ventures satsar på goda hackare – blir dörröppnare i Europa

Hjalmar Winbladh, partner på EQT och Mårten Mickos, vd för Hackerone.
Hjalmar Winbladh, partner på EQT och Mårten Mickos, vd för Hackerone. Foto: Oskar Omne
EQT Ventures är med och investerar när amerikanska Hackerone tar in 350 miljoner kronor i riskkapital. ”Det här är första exemplet på vår strategi att hjälpa amerikanska teknikbolag expandera i Europa”, säger Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har snart gått ett år sedan riskkapitalbolaget EQT Ventures (NTL) säkrade sin första fond på 5,3 miljarder kronor. Sedan dess har man investerat i ett dussintal teknikbolag som svenska vårdgivaren Min Doktor (NTL), finska matappen Wolt (NTL) och holländska läkemedelsförmedlaren Mytomorrows.

Första prioritet ligger på investeringar i europeiska bolag i tidiga skeden, följt av lite större investeringar i europeiska bolag på väg ut i världen. Man vill även göra ett par årliga investeringar i amerikanska teknikbolag som vill växa i Europa.

Första exemplet på detta är nu klart. Det rör sig om en storsatsning på amerikanska Hackerone, med bas i Silicon Valley, som tar in 350 miljoner kronor i sin tredje kapitalrunda sedan starten 2012. EQT Ventures är en av fyra investerare, och den enda med bas i Europa.

Läs även: Vd-proffset Mårten Mickos ska jobba med hackare

”Vi har mycket att erbjuda dem, både när det gäller vårt nätverk inom tekniksektorn och vad gäller EQT:s nätverk i den mer traditionella industrin”, säger Hjalmar Winbladh (NTL) utan att avslöja den exakta summan.

Foto:
Mårten Mickos och Hjalmar Winbladh. Foto: Oskar Omne

Vi har många potentiella under åt Hackerone i vårt nätverk

EQT Ventures moderbolag, EQT är sprunget ur Investor-sfären och är idag norra Europas största private equity-bolag.

Läs även: Svenskt riskkapital kopplar greppet om Europa

”Vi har många potentiella kunder åt Hackerone i vårt nätverk. Allt från teknikbolag som Sportradar, där jag tidigare satt i styrelsen, till traditionella bolag i EQT-sfären som Saab, ABB och SEB”, säger Hjalmar Winbladh.

It-säkerhet är som marknadsföring. Hälften av investeringarna är bortkastade, men man vet inte vilken hälft

Hackerone beskriver sig som världens största marknadsplats för hackare som tävlar i att hitta sårbarheter i kundernas it-system.

Läs även: Säkerhetslegendaren: Ditt företag måste in på dark web

”It-säkerhet är som marknadsföring. Hälften av investeringarna är bortkastade, men man vet inte vilken hälft. Hackerone erbjuder det mest kostnadseffektiva sättet att uppgradera sitt säkerhetssystem”, säger Mårten Mickos, vd för Hackerone sedan slutet av 2015.

Han är ursprungligen från Finland, men flyttade till Silicon Valley för 14 år sedan då han var vd för MySQL. Det svenskgrundade databasbolaget såldes för en miljard dollar 2008 och är nu en del av databasjätten Oracle.

Läs även: EQT Ventures investerar i danskt HR-bolag

De två lärde känna varandra för drygt tio år sedan genom Silicon Valley-jätten Benchmark Capital, som investerade både MySQL och i Hjalmar Winbladhs bolag Rebtel.

Vi växer fort, har över 100 000 hackare i systemet och har betalat ut över 130 miljoner kronor i belöningar sedan starten.

Benchmark Capital har tidigare backat bolag som Ebay, Uber och Snapchat. Man har även varit investerare i Hackerone sedan första kapitalrundan 2014.

Läs även: EQT:s hemliga investeringsvapen

”Vi växer fort, har över 100 000 hackare i systemet och har betalat ut över 130 miljoner kronor i belöningar sedan starten. I dagsläget har vi 800 kunder, bland annat Uber, Yelp och Yahoo, men även USA:s försvarsdepartement som anlitade oss för att göra en tävling vi kallade ”Hack the Pentagon”, säger Mårten Mickos.

Hjalmar Winbladh är mer än nöjd med investeringen.

”Hackerone kommer att revolutionera it-säkerhet på samma sätt som MySQL:s öppna källkod revolutionerade databasbranschen för 15 år sedan”, säger han.

Läs mer: Spelet bakom EQT Ventures miljarder

Fakta – därför används “goda” hackare:
It-säkerhetsbolag har länge nyttjat så kallade “white hat hackers” för att utsätta storbolags it-system för simulerade attacker i jakt på säkerhetsbrister. Bolaget Hackerone har skapat en plattform som låter hackare tävla om att avslöja säkerhetsbrister, mot kontantbelöningar för den som lyckas. Bolagen kan sedan lägga sina resurser på de problem man faktiskt har. Två kända svenska hackare som jobbar via Hackerone är Frans Rosén och Mathias Karlsson.

Foto:

Läs mer: Svenskt riskkapital kopplar greppet om Europa
Foto:
Hjalmar Winbladh, partner på EQT Ventures, Marta Sjögren, investerar på Northzone och Henrik Aspén, partner på Verdane Capital.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer