Annons

EQT Ventures storsatsar på maskininlärning

Johan Gustafsson, vd och grundare på Unomaly och Göran Sandahl, grundare och teknikchef på Unomaly.
Johan Gustafsson, vd och grundare på Unomaly och Göran Sandahl, grundare och teknikchef på Unomaly. Foto: Henrik Björkman
EQT Ventures är huvudinvesterare när mjukvarubolaget Unomaly tar in 43 miljoner kronor i riskkapital. Unomaly använder maskininlärning för att förutspå krascher och upptäcka intrång i storbolagens it-system.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mjukvarubolaget Unomaly tar in 43 miljoner kronor i en kapitalrunda med riskkapitaljätten EQT Ventures som huvudinvesterare. Samtidigt sätter sig Andreas Thorstensson, partner på EQT Ventures, i bolagets styrelse.

Andreas Thorstensson är främst känd som mannen som leder utvecklingen av EQT Ventures egen mjukvaruplattform, Motherbrain. Plattformen används för att göra investeringar baserade på stora mängder data och olika nyckeltal, snarare än magkänsla.

I bästa fall hittar vi problem innan det kraschar ihop helt och hållet

 

Läs mer: Andreas Thorstensson lämnar Toborrow för EQT Ventures

Valet känns välmatchat. Unomaly är nämligen ett teknikdrivet bolag med maskininlärning som främsta ledstjärna.

”Alla it-system producerar stora mängder data. Vår produkt följer detta och lär sig vad som är normalt för ett bolags alla it-system”, förklarar bolagets vd och medgrundare Johan Gustafsson.

I bästa fall kan Unomaly hjälpa bolag upptäcka problem innan de sker.

”Vi kan analysera och peka ut grundorsakerna till olika problem, exempelvis inom drift och säkerhet. I bästa fall hittar vi problem innan det kraschar ihop helt och hållet”, säger han. 

Andreas Thorstensson lyfter fram Unomaly som ”ett perfekt exempel på den typ av bolag EQT Ventures vill jobba med”.

”Man har fantastiska grundare som löser stora, komplexa problem med banbrytande teknologi. Maskininlärning är ju mycket hajpat just nu, men detta är en metod som verkligen utmärker sig”, säger Andreas Thorstensson, vars officiella titel på EQT är ”tech partner”.


Andreas Thorstensson, partner på EQT Ventures.

 Unomaly ska använda de 43 Mkr för att förbättra sitt erbjudande och nå ut till nya kunder. 

”Vi ska stärka sälj-, marknadsföring- och ingenjörsverksamheten. Men vi fortsätter att främst vara verksamma på våra 11 marknader i Norden, norra Europa och Storbritannien”, säger vd Johan Gustafsson.

Läs mer: Så stor blir EQT:s rekordfond

Ännu är Unomaly en mycket liten spelare. Bolaget grundades 2012, har 9 medarbetare och omsatte cirka 6 Mkr under verksamhetsåret som slutade den 30 juni 2015.

Bland kunderna kan nämnas två storbanker, flera kärnkraftsanläggningar och en rad internetbolag. Bolagets första, så kallade såddrunda skedde 2013 och omfattade cirka 18 Mkr.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer