Hoppa till innehållet

EQT-veteranerna utmanar rekryteringar – tar in 10 miljoner

Med kunder som Nordnet, Werlabs och Peltarion ska hr-bolaget Alva labs få rekryterare att lägga cv och personligt brev åt sidan för att i stället använda sig av data.

Alva Labs grundare (från vänster): Björn Ström, Malcolm Burenstam Linder och Peter Schierenbeck.
Alva Labs grundare (från vänster): Björn Ström, Malcolm Burenstam Linder och Peter Schierenbeck.

Alva Labs utvecklar en rekryteringsplattform för bolag som ska rekrytera personal eller vidareutveckla den befintliga personalstyrkan. Till sin hjälp tar bolaget data och metoder som forskats fram inom området, allt för att försöka göra rekryteringsprocessen så objektiv som möjligt.

Nu tar bolaget in 10 miljoner kronor, från bland andra Almi Invest och ett antal affärsänglar, för att skala upp och nå ut med produkten.

”Vi kommer nu satsa på vidare tillväxt och fortsatt produktutveckling. Vi har 'proof of concept' för det vi gör och produkten är stark”, säger medgrundare och vd Malcolm Burenstam Linder.

Läs mer: Rysk robot rekryterar åt Ikea 

Alva labs grundades 2017 av Malcolm Burenstam Linder, Peter Schierenbeck och Björn Ström. Tillsammans jobbade de tre grundarna på EQT Ventures och såg då, i de bolag där de var operativa, behovet av en bättre rekryteringsprocess.

”På EQT Ventures träffade vi hundratals bolag och team och investerade i några av dem. Den gemensamma nämnaren var hur stor del av framgången som berodde på hur teamen i bolagen fungerade”, säger Malcolm Burenstam Linder.

Bolaget har jobbat i det dolda för att ta fram sin hr-plattform. Trots det har man redan i dag kunder som nätmäklaren Nordnet, kändisbolaget Werlabs och AI-bolaget Peltarion. De nya miljonerna ska gå till marknadsföring och till att nå ut till nya kunder.

Läs mer: Så mycket investerade techstjärnorna i Werlabs

Förutom de tre grundarna har Alva labs 9 anställda, något man måste öka i och med planerna på att skala bolaget. I teamet finns personer med bakgrund inom psykologi, tech och organisationsutveckling.

Enligt medgrundaren Malcolm Burenstam Linder handlar bolagets produkt om att ställa om bolag från äldre, inte så väl fungerande, rekryteringsprocesser till mer datadrivna. 

Detsamma gäller utvecklingen av medarbetare som redan är ombord. Tanken är att det ska bli mer kostnadseffektivt att rekrytera med Alva labs verktyg eftersom det bland annat minimerar risken för felrekryteringar.

”Vi kan driva en mer objektiv process med hjälp av mer fördomsfria mätmetoder, exempelvis genom personlighets- och logiktest i ett första steg. Vi tror på att man objektivt kan mäta och förutspå en persons fallenhet och därmed också förstå vilka som kan passa i olika sammanhang och olika team”, säger Malcolm Burenstam Linder och fortsätter:

”Det finns en stor outnyttjad potential på arbetsmarknaden på grund av att den som rekryterar exempelvis fortfarande till viss del förlitar sig på vilken skola någon gått på, en otillräcklig urvalsmodell. Vi vill gå utöver de traditionella metoderna som att titta på cv och liknande och bidra till en mer evidensbaserad metod.”

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera