Hoppa till innehållet

EQT:s hemliga investeringsvapen

En databas och ett analysverktyg. Motherbrain är EQT Ventures hemlighet för att scouta investeringar. ”Vi identifierar de flesta miljardbolag innan de tagit in något kapital”, säger Andreas Thorstensson, partner på EQT Ventures.

Andreas Thorstensson är partner på EQT Ventures.
Andreas Thorstensson är partner på EQT Ventures.Foto: Jens Eriksson/EQT

Att nosa upp hittills okända succéer är inget nytt för Andreas Thorstensson. Han ägnade sig åt det redan 2009. Men då handlade det inte om lovande digitala bolag, utan om virala nyheter på nätet.

”Jag har alltid varit extremt intresserad av att hitta saker tidigt. 2009 när Twitter släppte sitt realtids-API byggde jag en prototyp som kunde hitta vilka nyheter som skulle bli virala. Vi låg timmar, ibland dagar, före alla stora nyhetssajter”, säger Andreas Thorstensson, i dag partner på EQT Ventures.

Riskkapitalbolaget vill skilja sig från sina konkurrenter genom att rekrytera entreprenörer som investerare i bolaget. Andreas Thorstensson har till exempel varit med och grundat låneförmedlaren Toborrow och e-sportsbolaget SK Gaming.

Pengarna i EQT Ventures nyligen stängda fond, vars fundament Di Digital avslöjade redan i april, ska allokeras med hjälp av verktyget Motherbrain.

”Vi har en databas med över en halv miljon bolag som vi uppdaterar i realtid med ny information. Sen har vi ett analysverktyg som heter Radar som genom olika statistiska modeller och maskininlärning kan ge oss signaler om vilka bolag vi ska kolla mer på”, säger Andreas Thorstensson.

Hur bra fungerar det?

”Förvånansvärt bra. Vi har kört modell med historisk data i olika tidsserier. De flesta av dagens miljardbolag identifierar vi innan de rest sina första pengar eller efter den första finansieringsrundan. Och då har vi egentligen bara börjat.”

Hur många fler bolag kan ni hålla koll på med Motherbrain?

”Det är extremt många fler, kanske 100 gånger så många. Vi kan också bygga på funktioner som att bolag kan söka funding via vår sajt. Då får vi in dem i processen och analyserar bolaget omedelbart. Problemet är att det riskerar att bli mycket brus så man måste hitta rätt nivå.”


Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh, partners på EQT Ventures.
Läs mer: 5,3 miljarder i EQT:s rekordfond
Läs mer: Hjalmar Winbladh: ”Vi kan skriva riktigt stora checkar”


Att riskkapitalbolagen blir mer och mer datadrivna är en trend i USA där till exempel Sequoia arbetar med ett liknande program som Radar. Genom nedladdningsstatistik från App Store, webbtrafik och händelser på sociala medier går det att få signaler om vilka bolag som är på väg att ta fart.

 

”Jag är förvånad över hur analog den här branschen har varit tidigare. Alla ska investera i innovativa bolag men har inte lyckats förnya sig själva”, säger Andreas Thorstensson.

Det betyder dock inte att hela investeringsprocessen går att automatisera, säger han. Maskiner är inte nödvändigtvis människokännare.

”En stor del av beslutet är att träffa personerna bakom ett bolag. Det är de som i slutändan kommer avgöra om det blir en succé eller inte. Grundarna och människorna de har rekryterat är extremt viktiga i beslutet.”

Vissa delar av Motherbrain kommer sannolikt att göras tillgängliga utanför EQT Ventures. Till exempel så planerar man att lansera Together, ett verktyg för att koppla samman ängelinvesterare med bolag i tidiga faser som söker kapital. Men det kraftfullaste analysverktyget, Radar, stannar än så länge inom bolaget.

”Om man jämför med de verktyg som finns på marknaden i dag så tycker vi att vår produkt är bättre. Visst skulle det till exempel vara möjligt att skicka vidare information till en konsumenttjänst. Men vi planerar inte att dela Radar.”

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera