Annons

EQT:s nätläkare går back med 198 miljoner

Min Doktors vd Jonas Vig.
Min Doktors vd Jonas Vig.
Min Doktor är en av Sveriges tre största nätläkare – och växer liksom hela branschen i snabb takt. Men samtidigt är kostnadsbilden fortsatt hög och bolaget gjorde i fjol en förlust på 198 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De digitala vårdbesöken växer i en rasande fart i Sverige. Bara under 2019 uppgick antalet patientkontakter till 1,16 miljoner, en fördubbling mot året tidigare.

Men tillväxten har varit kostsam för de största aktörerna. Giganten Kry, som har knappt hälften av marknadsandelarna i Sverige, gjorde i fjol en förlust på 347 miljoner kronor. Doktor.se, den näst största aktören, noterade i sin tur ett minusresultat på 174 Mkr.

Läs mer: Nätläkaren Kry växer under pandemin – men förlusten ökar rejält

Malmö-baserade Min Doktor är Sveriges tredje största digitala vårdgivare med 19 procent av marknadsandelarna. Nu står det klart att de följer strömmen och redovisar ett minusresultat på 198 Mkr för 2019, enligt ett färskt bokslut som Di Digital tagit del av. 

Den höga förlusten till trots innebär det ett fall framåt för Min Doktor, som jämförelsevis gick back med hela 328 Mkr på sista raden året före. 

”Under 2019 låg mycket fokus på integration och utrullning av vår fysiska verksamhet, vilket följt vår plan och våra ambitioner väldigt väl”, kommenterar vd:n Jonas Vig till sajten Breakit, som var först att rapportera om nyheten. 

I dagsläget driver Min Doktor en traditionell vårdcentral och ett 20-tal mindre fysiska kliniker, som togs över från Apotek Hjärtat.

Som Di Digital tidigare rapporterat har coronapandemin gett nätläkarna ännu en skjuts vad gäller efterfrågan. Patienter har både sökt vård för allmänna krämpor och symtom specifikt relaterade till viruset.

”Vi har upplevt en kraftig ökning av vårdärenden i våra digitala kanaler, samtidigt så har såklart besöken i våra fysiska kanaler dippat under framförallt mars och april. Vi ser dock en mycket stark återhämtning och uppgång även av fysiska besök, drivet inte minst av TBE-vaccinationer och antikroppstester”, säger Jonas Vig vidare till Breakit.

Ica-anknutna Apotek Hjärtat äger i dag 49 procent av Min Doktor, riskkapitalbolaget EQT Ventures kontrollerar 19 procent och Postnords tidigare ordförande Christian W. Jansson äger privat 9 procent. Di Digital kunde i början av året avslöja att Min Doktor lånat drygt 76 Mkr från sina största ägare genom ett konvertibellån. 

Vid årsskiftet hade Min Doktor 134 anställda; koncernen har inte genomfört några permitteringar eller neddragningar under coronapandemin.

Läs mer: EQT-delägda nätläkaren Min Doktor lånar pengar av sina ägare 

Läs mer: Värderingen rusar för Doktor.se – fyllde snabbt på kassan med en halv miljard 

Läs mer: Miljardmarknaden för digital vård dubblas – så stor är kostnaden för skattebetalarna 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer