Annons

Ericsson hjälper Volvo och Autoliv med tekniken för självkörande bilar

Volvo Cars och Autolivs samriskbolag Zenuity börjar samarbeta med Ericsson.
Volvo Cars och Autolivs samriskbolag Zenuity börjar samarbeta med Ericsson. Foto: Pressbild.
Den svenska börsjätten Ericsson ska tillhandahålla IOT-plattformen för Volvo Cars och Autolivs samriskbolag Zenuity. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Självkörande bilar är en het nisch bland världens fordonstillverkare. I början av året lanserade Volvo Cars och Autoliv den gemensamma satsningen Zenuity, som utvecklar mjukvara för självkörande bilar och förarassistanssystem. 

Nu står det klart att det blir börsjätten Ericsson som kommer att leverera den IOT-plattform som ska möjliggöra den molnbaserade datahanteringen och säkerheten runt omkring tjänsten.  

Läs även: Autoliv och Volvo miljardsatsar på självkörande bilar 

”Zenuity bildades för att utveckla mjukvaran och lösningarna industrin behöver för att skapa ett verkligt globalt kopplat fordonsekosystem. Vi har ett starkt fokus på att öka säkerheten genom avancerat förarassistanssystem och AS-program. Med vår unika expertis inom det och autonom teknik kombinerad med Ericssons tekniska ledarskap i komplexa anslutningslösningar så är det en win-win för hela bilindustrin”, säger Dennis Nobelius vd för Zenuity i ett meddelande.

Läs även: Här är de svenska bolagen som tjänar på en förarlös framtid 

Ericsson har tidigare ett samarbete med Toyota för självkörande bilar. Men även Zenuitys mjukvara kommer inte bara att komma Volvo Cars till nytta utan ska även säljas till andra biltillverkare. 

”Tillsammans kommer vi mycket snabbare kunna erbjuda unika, robusta och skalbara molnbaserade lösningar, så att kunderna kan ta till vara de närmast oändliga möjligheterna i framtidens ekosystem av anslutna fordon”, säger Dennis Nobelius. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer