Hoppa till innehållet

Ericsson tar fram mikro-mobilmaster – ska få plats bakom tapeten

I ett forskningsprojekt med KTH har Ericsson tagit fram ”mobilmaster på hyllmeter”. Små mini-antenner som kan placeras i princip varsomhelst ska ge snabb direktuppkoppling.

Så här ser mini-antennerna ut som KTH tagit fram tillsammans med Ericsson.
Så här ser mini-antennerna ut som KTH tagit fram tillsammans med Ericsson.

Vid en diskussion om dragningen av kablar från basstationer uppkom idén att även lägga in små antenner på vägen. Resultatet blev ett forskningsprojekt med en remsa med en mängd små antenner, som kan placeras i princip var som helst. Till exempel kan de då byggas in i vardagsrumsväggen eller läggas på husfasaden.

”Att basstationer i dag är stora är för att de är placerade så långt borta från mobilanvändaren. Det är som att jämföra strålkastare på en fotbollsplan med en läslampa på ett skrivbord. Båda lyser upp så du ser vad du gör, men på olika avstånd. Kan man flytta antennerna närmare mobilanvändaren går det åt mindre energi och mer data kan föras över snabbare”, säger Emil Björnson, professor vid avdelningen för kommunikationssystem på KTH, i ett uttalande.

Enligt Emil Björnson innebär övergången till 5g att lösningarna kan bli alltmer mångfacetterade som vid behov kan leverera hög datahastighet och stabila uppkoppling med en låg fördröjning och strömförbrukning.

Läs mer: Här är Foodora och Tele2:s självkörande 5g-droid – kör ut mat från Riche

Minimasterna riktar sig direkt mot varje mobilanvändare till skillnad från traditionella basstationer. De olika antennerna skickar signaler elektroniskt fast med olika tidsfördröjningar.

”Detta projekt är en vision om hur det kan fungera om fem–sex år. Att bygga fler basstationer inomhus, med mobilteknik istället för wifi”, meddelar Emil Björnson.

Emil Björnson ska framöver också arbeta med ”intelligenta reflekterande ytor”. för att första signaler.

”Täckningen blir känsligare när 5g används. Det som är bra med de här ytorna, eller elektroniska speglar som man också kan kalla dem, är att de lyssnar och skickar vidare signalerna samtidigt. Det är skillnaden mot till exempel wifi-repeaters som inte är lika snabba. De här reflekterande ytorna är några av de mest hajpade koncepten i nästa generations mobilnät, 6g.”

 

Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera