Annons

Erik Mitteregger på dubbla stolar i Mathem-affären: ”Sköttes by the book”

Erik Mitteregger är ledamot i Kinnevik och ordförande i Mathem
Erik Mitteregger är ledamot i Kinnevik och ordförande i Mathem Foto: Jesper Frisk
Erik Mitteregger satt i båda styrelser när Kinnevik köpte aktier i Mathem för 900 miljoner kronor. Själv sålde han Mathem-aktier för 14,5 miljoner kronor. ”Jag lämnade styrelserummet när frågan diskuterades”, säger finansmannen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under torsdagen stod det klart att Kinnevik investerat 900 miljoner kronor i e-handelsbolaget Mathem. När affären går igenom blir Stenbecksfärens börsnoterade investmentbolag därmed största ägare i den digitala livsmedelsbutiken med 38 procent av aktierna.

Cirka 400 Mkr går till nyemitterade aktier i Mathem. Men en halv miljard kronor går till att köpa aktier från existerande delägare. 

Jag har sålt en fjärdedel av mina aktier i Mathem.

Störst bland dessa är riskkapitalbolaget Verdane som sålde cirka 30 procent av sitt innehav för cirka 200 Mkr till Kinnevik. Det är fyra gånger mer än genomsnittspriset man betalade för att köpa dem, enligt uppgift till Di Digital.

Läs mer: De gör fyra gånger pengarna på Kinneviks Mathem-affär 

Av den senaste offentliga ägarlistan från slutet av 2017 framgår att Verdane var största ägare i Mathem med närmare 33 procent av aktierna (se nedan). Denna andel ska nu landa på cirka 20 procent.

Ur årsredovisningen: Mathems ägarlista per den 31 december 2017
Ur årsredovisningen: Mathems ägarlista per den 31 december 2017

Andra delägare som sålde cirka 25-30 procent av sina Mathem-aktier till Kinnevik i samband med affären är: Bestsellers Anders Holch Povlsen, med drygt 18 procent av aktier i sitt bolag Aktieselskabet, grundarna Karolin och Tomas Kull samt H&M:s vd Karl-Johan Persson som ägde 9 procent via sitt bolag Philian Invest. 

Även Mathems ordförande Erik Mitteregger har sålt aktier i bolaget.

”Jag har sålt en fjärdedel av mina aktier till en summa som motsvarar min initiala investering investering i Mathem,” säger han.

Det är nog ingen överrasknig om Kinnevik tillsätter en ny ordförande i Mathem.

Till saken hör att Erik Mitteregger suttit i Kinneviks styrelse sedan 2004. Han äger även aktier i Kinnevik. 

Enligt Kinneviks informationschef Torun Litzén konstaterades Erik Mitteregger tidigt vara jävig i förhandlingarna. Han hölls därför utanför både handläggning och beslutsfattande kring investeringen i Mathem.

Även Erik Mitteregger betonar att allt hanterats enligt regelboken.

”Så snart det stod klart att Kinnevik tittade vidare på en investering i Mathem så hanterade vi det. Jag lämnade rummet så fort ämnet diskuterades. Jag var även exkluderad från allt styrelsematerial som relaterade till detta direkt och indirekt. Det sköttes by the book”, säger han.

Erik Mittereggers ägarandel i Mathem har tidigare uppgått till drygt 2,6 procent. Enligt uppgift till Di Digital säljer han nu 50 000 Mathem-aktier till Kinnevik för 14,5 miljoner kronor. Denna investering har därmed gett 3-4 gånger pengarna, eller kring 10 Mkr. 

Han behåller 120 000 aktier i Mathem. Ovanpå detta uppges han ha optioner att teckna 30 000 nya aktier. 

Hur hanterade Mathem intressekonflikten?

”Det är samma sak där. Jag lämnade över ordförandeskapet till Verdanes partners Staffan Mörndal när frågan diskuterades”, säger Erik Mitteregger.

I januari meddelade Kinnevik att Erik Mitteregger inte ställer upp för omval till styrelsen 2019. 

”Jag diskuterade detta med Cristina (Stenbeck reds anm.) redan innan sommaren. Efter 15 år kände jag att  jag saknade energin och hade börjat gå på rutin. Alla som känner mig vet att jag trappar ner just nu och försöker fokusera på familjen och mitt tennisspelande”, säger den snart 59-årige finansmannen. 

Blir du kvar som ordförande för Mathem?

”Det är upp till Kinnevik och Verdane. Men jag har suttit där i tre år så det är nog ingen överrasknig om de tillsätter en ny ordförande.”

Läs mer: Mathem – en satsning i linje med Stenbecks arv 

Clas Ohlson är den enda stora delägare som inte sålde några Mathem-aktier vid affären med Kinnevik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer