Hoppa till innehållet

Ether mer populärt än bitcoin på Stockholmsbörsen

Kryptofebern fortsätter att rasa med fortsatt frenesi. Men trots att handeln med bitcoin-certifikat på Stockholmsbörsen ökat med drygt 3 000 procent på ett år har ether-certifikaten nu gått om.

Handeln med ether-certifikat har gått om bitcoin-certifikat i januari.
Handeln med ether-certifikat har gått om bitcoin-certifikat i januari.Foto: Amanda Lindgren.

Kryptovalutornas raketartade uppgång under 2017 resulterade i att tillgångsslaget dök på allt fler investerares radar och Di Digital kunde i höstas rapportera att intresset för att investera i bitcoin hade ökat rejält bland privatsparare. 

Och trots att flera större amerikanska börsoperatörer lanserade terminshandel, det vill avtal om att köpa en tillgång i framtiden till ett bestämt pris, på bitcoin i fjol finns det fortfarande relativt få sätt att få exponering mot tillgångsslaget för privatpersoner som inte vill investera direkt i kryptovalutor. 

Läs mer: Bitcoin-handeln lyfter Avanza 

Ett sätt att få exponering mot de bägge kryptovalutorna bitcoin och ether är certifikat utgivna av XBT Provider (även schweiziska Vontobel lanserade nyligen bitcoin-certifikat som handlas via NGM:s derivatbörs) som handlas på Stockholmsbörsen. Och enligt statistik från Nasdaq har handeln i dessa ökat lavinartat under det senaste året.

Under perioden 1–24 januari 2018 gjordes i snitt 4 640 affärer om dagen i XBT Providers certifikat som följer bitcoin. Det kan jämföras med i snitt 142 affärer om dagen under det första kvartalet 2017.

Den riktigt dramatiska ökningen har dock skett i ether-certifikatet, som lanserades i oktober 2017, där det det gjordes i snitt 8 912 affärer om dagen i januari jämfört med i snitt 2 487 affärer under det fjärde kvartalet 2017.

Även sett till omsättning har ether-certifikatet tagit över tronen med en genomsnittlig omsättning på 316 miljoner kronor om dagen i januari vilket kan jämföras med 207 Mkr för bitcoin-certifikatet. 

Exakt vad som ligger bakom tronskiftet går att diskutera. Klart är dock att priset på ether har stigit med 65,6 procent till 1 198 dollar sedan årsskiftet medan bitcoin backat med 18,8 procent till 11 242 dollar per bitcoin, enligt Coindesk.

Läs mer: Experterna: Därför rasar kryptovalutorna 

Varför har ether-certifikatet gått om?

”Jag vet faktiskt inte varför den har blivit så populär. Det är väldigt mycket spekulation i de här papprena och är man spekulativt lagd så söker man sig till det instrument som har rätt momentum, volatilitet och likviditet. Då har det här instrumentet passat rätt bra helt enkelt”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

”Vill man investera i och hålla bitcoin tycker jag man ska göra det direkt i kryptovalutan istället för i certifikat”, fortsätter han. 

Enligt Coinmarketcap är bitcoin fortfarande den klart största kryptovalutan med ett marknadsvärde på 191 miljarder dollar följt av ether på andraplats med 117 miljarder dollar.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera