Annons

Ether mer populärt än bitcoin på Stockholmsbörsen

Handeln med ether-certifikat har gått om bitcoin-certifikat i januari.
Handeln med ether-certifikat har gått om bitcoin-certifikat i januari. Foto: Amanda Lindgren.
Kryptofebern fortsätter att rasa med fortsatt frenesi. Men trots att handeln med bitcoin-certifikat på Stockholmsbörsen ökat med drygt 3 000 procent på ett år har ether-certifikaten nu gått om.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kryptovalutornas raketartade uppgång under 2017 resulterade i att tillgångsslaget dök på allt fler investerares radar och Di Digital kunde i höstas rapportera att intresset för att investera i bitcoin hade ökat rejält bland privatsparare. 

Och trots att flera större amerikanska börsoperatörer lanserade terminshandel, det vill avtal om att köpa en tillgång i framtiden till ett bestämt pris, på bitcoin i fjol finns det fortfarande relativt få sätt att få exponering mot tillgångsslaget för privatpersoner som inte vill investera direkt i kryptovalutor. 

Läs mer: Bitcoin-handeln lyfter Avanza 

Ett sätt att få exponering mot de bägge kryptovalutorna bitcoin och ether är certifikat utgivna av XBT Provider (även schweiziska Vontobel lanserade nyligen bitcoin-certifikat som handlas via NGM:s derivatbörs) som handlas på Stockholmsbörsen. Och enligt statistik från Nasdaq har handeln i dessa ökat lavinartat under det senaste året.

Under perioden 1–24 januari 2018 gjordes i snitt 4 640 affärer om dagen i XBT Providers certifikat som följer bitcoin. Det kan jämföras med i snitt 142 affärer om dagen under det första kvartalet 2017.

Den riktigt dramatiska ökningen har dock skett i ether-certifikatet, som lanserades i oktober 2017, där det det gjordes i snitt 8 912 affärer om dagen i januari jämfört med i snitt 2 487 affärer under det fjärde kvartalet 2017.

Även sett till omsättning har ether-certifikatet tagit över tronen med en genomsnittlig omsättning på 316 miljoner kronor om dagen i januari vilket kan jämföras med 207 Mkr för bitcoin-certifikatet. 

Exakt vad som ligger bakom tronskiftet går att diskutera. Klart är dock att priset på ether har stigit med 65,6 procent till 1 198 dollar sedan årsskiftet medan bitcoin backat med 18,8 procent till 11 242 dollar per bitcoin, enligt Coindesk.

Läs mer: Experterna: Därför rasar kryptovalutorna 

Varför har ether-certifikatet gått om?

”Jag vet faktiskt inte varför den har blivit så populär. Det är väldigt mycket spekulation i de här papprena och är man spekulativt lagd så söker man sig till det instrument som har rätt momentum, volatilitet och likviditet. Då har det här instrumentet passat rätt bra helt enkelt”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. 

”Vill man investera i och hålla bitcoin tycker jag man ska göra det direkt i kryptovalutan istället för i certifikat”, fortsätter han. 

Enligt Coinmarketcap är bitcoin fortfarande den klart största kryptovalutan med ett marknadsvärde på 191 miljarder dollar följt av ether på andraplats med 117 miljarder dollar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer