Annons

Ett år efter affären: Paypal plockar ut hälften av Izettles tillgångar i Sverige

Paypals vd Dan Schulman och Izettles grundare Jacob de Geer.
Paypals vd Dan Schulman och Izettles grundare Jacob de Geer. Foto: Jonas Eng och Jesper Frisk (Di).
Vid årsskiftet hade Izettles svenska bolag tillgångar på ungefär 1,5 miljarder kronor. Nu har ägaren Paypal fört ut knappt hälften av medlen till utlandet, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Våren 2018 stod det klart att den amerikanska betaljätten Paypal förvärvat det svenska kortläsarbolaget Izettle för hela 19,2 miljarder kronor. 

Affären slog ned som en bomb i techsektorn och satte stopp för Izettles notering på Stockholmsbörsen i elfte timmen. 

Övertagandet blev formellt klar tidigare i år, efter att transaktionen genomgått en prövning av konkurrensmyndigheter, och verksamheterna har nu börjat integreras med varandra.

Läs mer: Efter mångmiljardköpet: Amerikanska jätten jagar fler svenska bolag 

Nu står det även klart att Paypal plockat ut 696 miljoner kronor i en vinstutdelning från Izettles svenska bolag, enligt handlingar som Di Digital tagit del av.

På Izettle menar man att transaktionen är odramatisk.

”Izettle är numera en del av Paypal och då 'cash management' och andra 'treasury funktioner' är centraliserade inom Paypal genomfördes en omplacering av likvida medel med en utdelning”, svarar bolaget i en kommentar.

Läs mer: Izettle-grundaren om nya ägaren: ”De har inte bett mig att lämna än” 

Det svenska bolaget redovisar numera i första hand provisionsintäkter från transaktioner på Izettles tio europeiska marknader. Verksamheten i Latinamerika och försäljningen av de fysiska kortdosorna har flyttats till andra bolag efter Paypals köp.

Hela Izettlekoncernen omsatte 1,4-1,5 miljarder kronor i fjol, enligt Di Digitals uppskattning baserad på årsredovisningen i det svenska bolaget.

Sedan starten 2010 har Izettle noterat stora förluster, i fjol blev minusresultatet 424 Mkr, vilket gör utdelningen något överraskande. 

Vid det senaste årsskiftet hade Izettles svenska bolag redovisade tillgångar på ungefär 1,5 miljarder kronor, varav knappt hälften nu har förts utomlands av Paypal.

Läs mer: Efter mångmiljardköpet: Amerikanska jätten jagar fler svenska bolag 

Utdelningen beslutades om den 31 oktober i år, men gäller för räkenskapsåret 2018. Då var grundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson, tillsammans med flera stora riskkapitalbolag, fortfarande formellt ägare av verksamheten. 

Men pengarna går till Paypal i det här fallet.

Det handlar alltså inte om en lösning av den typ som Microsoft satte upp efter deras köp av den svenska spelutvecklaren Mojang 2014. Då fick grundarna Carl Manneh, Markus ”Notch” Persson och Jakob Porsér en retroaktiv utdelning på 1 miljard kronor ett par år senare.

Läs mer: Minecraft-skaparna håvar in 1 miljard i efterhand 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer