Annons

Vd:n ett år efter miljardaffären: ”Det har varit supertufft"

Sedan Ingenico köpte Johan Tjärnberg märkt av utmaningarna av att integrera bolaget i den franska jätten Ingenico.
Sedan Ingenico köpte Johan Tjärnberg märkt av utmaningarna av att integrera bolaget i den franska jätten Ingenico. Foto: Martina Huber
För drygt ett år sedan stod det klart att Bambora köpts upp av franska Ingenico för 14 miljarder kronor. ”Det här året har varit supertufft”, säger vd:n Johan Tjärnberg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I juni i fjol såldes betalbolaget Bambora till den franska jätten Ingenico. Det svenska bolaget, med den knasiga hybriden mellan giraff och zebra som logga, hade trots doldisstämpeln lyckats växa till ett miljardbolag. I framgångsreceptet ingick att köpa andra bolag och inkorporera dem i verksamheten. 

På samma sätt som Bambora köpt upp bolag runt om i världen blev de till slut själva uppköpta av ett bolag tio gånger större än dem själva. 

”Vi hade samtal i ungefär en månad så det gick ju väldigt snabbt. Det var nog många som inte hann tänka så mycket”, säger Johan Tjärnberg när Di Digital träffar honom på Bamboras kontor i Stockholm. 

Läs även: Bamboras vd: ”En otrolig saga för ett svenskt bolag”

Förvärvet som kostade Ingenico närmare 14 miljarder kronor gick igenom i slutet av 2017.

”Det var blandade känslor. Vi var fortfarande i farten av att bygga ett jäkligt coolt bolag och då frågar man sig om man verkligen ska sälja. Prislappen var en otroligt viktig del i det, men sen fanns det också en ambition från ledningen att växa ännu mer och genom att bli uppköpta såg vi en möjlighet att kunna förverkliga det ännu snabbare”, säger Johan Tjärnberg.

Resan med Bambora började i och med att riskkapitalbolaget Nordic Capital köpte SEB:s internationella plattform för kortbetalningar för cirka två miljarder kronor år 2013. Sen följde en uppköpsräd där bland annat Euroline, DK Online, Keycorp och MPS förvärvades. Det ihopslagna betalbolaget lanserades under varumärket Bambora 2015.

Vi ska fasiken visa att det går att få ihop det här. Och ska det funka måste man bjuda upp till dans

Johan Tjärnberg som drivit två betalbolag i Nordic Capitals ägo sedan 2005 har i dag inget samröre med riskkapitalbolaget. Det finns heller ingen klausul i kontraktet som tvingar honom att stanna i betalbolaget.

”Det finns ingenting som har tvingat mig att vara kvar en enda dag. Det gäller även alla andra på Bambora. Det tycker jag är ganska bra. Jag drivs av utmaningar och kunna förändra saker och i det här ser jag den utmaningen och det hoppas jag att jag kan få fler inom Bambora att känna. Den här utmaningen är ganska annorlunda men den är häftig och lärorik. Det här är ett annat gig liksom”, säger han. 

Johan Tjärnberg arbetar fortfarande till största del från Stockholmskontoret trots att Ingenicos huvudkontor är baserat i Paris.
Johan Tjärnberg arbetar fortfarande till största del från Stockholmskontoret trots att Ingenicos huvudkontor är baserat i Paris. Foto: Martina Huber

Betaljätten Ingenico har funnits sedan 1980 och börsnoterades på Parisbörsen 1985. Sedan dess har bolaget gjort ett stort antal förvärv och för helåret 2017 hade gruppen en omsättning på 2,5 miljarder euro, motsvarande 24,9 miljarder kronor. Det kan jämföras med Bamboras omsättning på drygt 240 miljoner euro, motsvarande 2,4 miljarder kronor, för samma år.

”Den rädsla som många bar på var att vi skulle bli köpta av ett bolag som är mycket större, att de är börsnoterade vilket betyder att vi kommer in i en publik miljö och att de är fransmän.”

Att fransmän har ett rykte om sig att vara svåra att samarbeta med är inget som Johan Tjärnberg sticker under stol med. 

”Det är många som har sagt till mig, 'lycka till'. Men det är lite drivkraften bakom det hela. Vi ska fasiken visa att det går att få ihop det här. Och ska det funka måste man bjuda upp till dans.” 

Det är klart att det är superkul att vara ansvarig för i princip halva koncernen

Samtidigt medger Johan Tjärnberg att omställningen har varit allt annat än enkel.

”Det här året har varit supertufft och utmanande men varje dag så lär vi oss någonting. Det tuffa är att vara lite mindre och kommer från en entreprenörsvärld. Det är kul att jobba med detaljerna. Här tvingas du däremot att tänka större direkt och bygga upp interna relationer på ett annat sätt. Men lyckas du får du en extrem kraft i det”, säger han.

För Johan Tjärnberg har uppköpet betytt ett kliv uppåt i karriären. Från att ha varit vd på Bambora blev han i juli befordrad till en av de högst positionerna inom Ingenico. I sin nya roll ansvarar han för hela Ingenicos retailsegment där Bambora bara är en liten del.

”Hade det här inte blivit bra mellan Bambora och Ingenico hade det här inte hänt. Men det är klart att det är superkul att vara ansvarig för i princip halva koncernen”, säger Johan Tjärnberg. 

Läs även: Adyens vd: "Om bankerna inte ändrar sig tar vi marknaden ifrån dem" 

Bambora är inte det enda svenska betalbolaget som förvärvats av en annan jätte det senaste året. Senast i maj stod det klart att Izettles köptes upp av Paypal för 19 miljarder kronor.

”Jag tror att vi kommer att se fler förvärv. Det är en konsolidering i hela industrin och det har varit stora och små affärer. Jag tror att vi är ett i väldigt tidigt skede i den konsolideringen av payments. Det är klart att vi kommer att se fler affärer liknande Paypay och Izettle. Vi måste vara med och leda den konsolideringen. I den ena änden är du med och konsoliderar i den andra konsolideras du.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies