Annons

Ett år utan lansering för bolåneutmanaren: ”Enklas plan står fast”

Bröderna bolån: Alexander och Marcus Widegren.
Bröderna bolån: Alexander och Marcus Widegren. Foto: Alexander Donka
Ett år har gått sedan Enkla utmanade storbankerna med ett löfte om bolån till en rekordlåg ränta på 0,95 procent bundet på tre år. Ännu har ingen tjänst lanserats. Grundaren Alexander Widegren lovar nu snara besked.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi kan komma att meddela något snart. Trots räntehöjningen av Riksbanken vet vi att vårt erbjudande står fast, 0,95 procent ränta på ett fast lån på tre år”, säger Enklas vd Alexander Widegren.

Bolånemarknadens lägsta ränta. Så marknadsförde sig Enkla i en intervju med Di Digital den 18 mars 2018. Bolaget hade då drivit jämförelsetjänsten Lånbyte.se i fyra år.

”Vi gör bara byten av existerande bolån med en belåningsgrad på högst 85 procent. Det är samma villkor för alla, 0,95 procent bundet på tre år. Vi har inga dolda avgifter, ger inga rabatter och man kan låna upp till fem miljoner kronor”, sa Alexander Widegren då.

Pengarna skulle tas in genom att utfärda bostadsobligationer på den internationella marknaden. Första etappen skulle ligga på 1 miljard, men inom 18 månader skulle man låna upp 100 miljarder kronor totalt, uppgav bolagets ordförande Elisabeth Thand Ringqvist.

Läs första artikeln: De utmanar storbankerna med bolåneränta på 0,95 procent 

Kunderna strömmade till. Alexander Widegren säger sig tagit emot intresseanmälningar från mer än 50 000 kunder. Om allt fungerade skulle han kunna låna ut upp emot 180 miljarder kronor i morgon, säger han.

2019 blir avgörande, så mycket kan jag väl säga.

Men ett år efter att erbjudandet gick ut har tjänsten ännu inte lanserats.

”Vi har fått backa bandet och gå tillbaka till ritbordet. Men vi jobbar stenhårt. Vi har lyssnat på Finansinspektionen och på marknadens aktörer. Vi har anpassat vår obligationsstruktur och säkerställer att vi har långsiktiga finansieringsmöjligheter för våra kunder”, säger Alexander Widegren.

Vad återstår för att ni ska kunna lansera?

”Det som återstår handlar mer om långsiktig finansiering, det är folks hem vi ska finansiera och det är ett otroligt ansvar vi måste vara redo för.”

Är strategin fortfarande att ta upp lån på den internationella obligationsmarknaden?

”Absolut. Den här marknaden har funnits i över hundra år. Men när vi lägger ett skynke av teknik ovanpå dessa gamla regleringar måste ta höjd för omsorgsplikt för kunden och den långsiktiga finansieringen. Jag hoppas kunna berätta mer inom kort.”

Vad säger ni till alla de kunder som köat för att byta bolån?

”De väntar på något gott. Vi jobbar intensivt varje dag för våra kunder och deras bolån. Ingen bryr sig mer om våra kunder än jag.”

Ni drev tidigare Lånbyte.se, vad händer där?

”Lånbyte är inte längre live. Erfarenheten av automatiserad onboarding har följt med in i Enkla, men vi har byggt ett nytt system och lagt till kredit och obligationshantering. Vi har varit systemredo ganska länge och har ett system som hanterar allt från från kundkontakt till obligationshantering. Det är ingen enkel uppgift detta.

Hur många medarbetare är ni?

”Vi är 24 stycken, nära hälften utvecklare. Resten är kredithandläggare, eller så jobbar de med institutionell försäljning och regelefterlevnad.” 

Hur finansieras verksamheten?

”Av befintliga ägare. Med pengar från NFT Ventures, med stöd från Bonnier och Collector Ventures, och mig själv.”

Behöver ni ta in ny finansiering snart?

”Ett tillväxtbolag har en skyldighet att leta pengar, precis som man måste betala skatt.”

Har ni funderat på att sälja ert system till en storbank eller någon mer etablerad aktör?

”Jag tror att vi är bankernas bästa vän om tre år. Däremot måste vi först bevisa oss själva i eget varumärke och det har vi inte gjort. Vi vill göra bolånemarknaden bättre för alla. Vi erbjuder ett alternativ. Våra bolån finansieras genom vanliga bostadsobligationer med en fast duration på 40 år, där de första tre åren har en fast ränta och senare rörligt i 37 år om kunden vill.”

Om du inte lyckas då? Fins det någon bortre tidsgräns?

”2019 blir avgörande, så mycket kan jag väl säga.”

Läs mer: FI:s krav på bolåneuppstickarna: Måste säkra långsiktig finansiering

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer