Annons

Nytt bakslag: Storägarna nobbade ny investering i bolåneutmanaren

Elisabeth Thand Ringqvist, nyligen avhoppad ordförande, och Alexander Widegren, grundare och vd för Enkla.
Elisabeth Thand Ringqvist, nyligen avhoppad ordförande, och Alexander Widegren, grundare och vd för Enkla. Foto: Di.
Bolåneuppstickaren Enkla drabbades nyligen av ett manfall i styrelsen. Nu kan Di Digital avslöja att storägarna inte valde att investera i bolaget vid en nyemission i slutet av juni.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fintechbolaget Enkla gick i mars 2018 i bräschen för att sänka bolåneräntorna, men bolaget har ännu inte lyckats komma igång med sin utlåning till en ränta på 0,95 procent.

I förra veckan kom så beskedet att ordföranden Elisabeth Thand Ringqvist och suppleanten Pär Roosvall, som båda representerar storägaren NFT Ventures, hoppar av sina platser i Enklas styrelse.

Frågetecken har väckts kring om Enkla verkligen kommer lyckas få ut sitt bolåneerbjudande på marknaden.

Bolagets grundare och vd Alexander Widegren, som nu tagit plats som ordförande vid sidan om vd-uppdraget, sa i en intervju med Di Digital i mars i år att den långsiktiga finansieringen av bolagets låneerbjudande ännu inte var i hamn. 

Nu kan Di Digital avslöja att storägarna NFT Ventures och Collector Ventures valde att nobba Enkla när bolaget nyligen tog in nytt kapital. 

När Enkla genomförde en nyemission på 5 miljoner kronor i slutet av juni stod Alexander Widegren i stället själv för den största delen med 2,6 Mkr. 

Varken NFT eller Collector valde att investera ytterligare vid senaste nyemissionen. Hur ser du på det? 

”Det är omöjligt för mig att svara på, den frågan får du ställa till respektive part”, säger Alexander Widegren.

NFT ägde i slutet av juni 8,8 procent av Enklas aktier, Collector Ventures hade ett innehav på drygt 14 procent. Positioner man alltså valde att inte försvara.

”Det är inte ovanligt att våra venturebolag genomför nyemissioner vi inte deltar i och att vi, i det här fallet, valde att stå över. I övrigt har vi inga kommentarer”, säger Magnus Lenngren, chef för Collector Ventures, i en skriftlig kommentar till Di Digital.

Di Digital har även sökt NFT Ventures Elisabeth Thand Ringqvist och Pär Roosvall via mejl för en kommentar, men de har inte återkommit med svar.

Under 2018 tog Enkla totalt in 25 Mkr i nytt kapital. Bolaget hade stigande förluster och minusresultatet landade på 21,5 Mkr, vilket kan jämföras med en förlust på 10 Mkr under 2017. Omsättningen i fjol blev mycket blygsam: 789 000 kronor, visar bolagets färska årsredovisning.

”Det är rätt standard för bolag i expansionsfas. Skillnaden mellan traditionella finansbolag och oss är att vi ser teknisk utveckling som en av våra bästa investeringar”, säger Alexander Widegren.

Ni har 14 Mkr att disponera i eget kapital, tillsammans med de 5 Mkr ni ordnade i nyemissionen nyligen. Hur länge kan ni hålla er flytande tills att ni får igång affären?

”Vi har långsiktiga, tålmodiga och motiverade ägare. Vår marknad är regulatoriskt tung, internationella investerare och är flera tusen miljarder kronor stor. Att lyckas med effektiviseringen av svenska bolån, innebär att våra kunder sparar mer än vad vi tjänar.”

Fotnot: NFT Ventures har bland annat tagit in pengar från mediekoncernen Bonnier, som även äger Dagens industri.

Läs mer: Ordföranden hoppar av bolåneutmanaren 

Läs mer: De utmanar storbankerna med bolåneränta på 0,95 procent 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer