Annons

Ett halvår efter köpet – Schibsted lägger ned Mobilio

Alexander Pärleros, grundare av Mobilio och programledare för Framgångspodden.
Alexander Pärleros, grundare av Mobilio och programledare för Framgångspodden.
I december köpte Schibsted samtliga aktier i mobiljämförelsesajten Mobilio. Nu, bara ett halvår senare, lägger mediejätten ned verksamheten. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I slutet av 2015 meddelade Schibsted att de köpt samtliga aktier i jämförelsesajten Mobilio från bolagets grundare Alexander Pärleros.

Läs mer: Schibsteds shoppingrunda fortsätter – köper Mobilio

Schibsted har varit storägare i Mobilio sedan 2012 men det var alltså först i slutet av 2015 som mediebolaget bestämde sig för att köpa loss hela Mobilio. Nu kommer alltså nyheten att Schibsted oväntat lägger ned Mobilio. Detta alltså bara ett knappt halvår efter att man köpte sajten. 

”Man har alltid en förhoppning om att det inte ska bli på det här sättet. De har brottats med det här under en tid att det inte går att lyfta hela vägen, säger Christer B Sandberg, fackrepresentant för Unionen på Schibsted.

Enligt Dan Ouchterlony, investeringschef på Schibsted Growth, beror nedläggningen på Mobilios tjänst. 

Vi har inte fått den nuvarande affären att gå ihop. Den har varit väldigt fokuserad på telemarketing. Nu vill vi ta ett omtag och bygga en digital affär istället. Det kommer att påverka de anställda”, säger Dan Ouchterlony.

Varför Schibsted skulle köpa Mobilio för att lägga ned det ett halvår senare kan ha att göra med beslut som tagits tidigare, enligt Christer B Sandberg.

”De hade förhoppningar om att hitta nyckeln för att det skulle gå bra men det fanns kanske ett tidigare åtagande i aktieägaravtalet. Det kan vara på det sättet att det har legat i planen sedan tidigare, att Schibsted skulle ta över”, säger Christer B Sandberg.

Uppgifterna om att det skulle ha funnits en sådant åtagande i avtalet mellan Schibsted Growth och Alexander Pärleros, när Schibsted började investera i Mobilio, vill Dan Ouchterlony inte kommentera. Däremot medger han att sådana här upplägg är vanliga.

Vi har haft ett aktieägaravtal med Alexander som man brukar ha. Men mekanismerna i det är någonting emellan oss. Det är däremot normalt att vi har den typen av åtaganden med våra entreprenörer”, säger Dan Ouchterlony.

2014 omsatte Mobilio drygt 31 Mkr och gjorde en förlust på 136 000 kr efter finansnetto. Det är ett bättre resultat än tidigare år. Mobilio gjorde en förlust på drygt 2 Mkr år 2013 och närmare 5 Mkr år 2012.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer