Annons

EU bekräftar: Amazon utreds för konkurrensbrott

Amazons grundare Jeff Bezos och EU-kommissionären Margrethe Vestager.
Amazons grundare Jeff Bezos och EU-kommissionären Margrethe Vestager.
EU-kommissionen misstänker att Amazon använder känslig data från fristående försäljare på e-handelsplattformen för egen vinning. Nu startar man en formell utredning mot det amerikanska bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EU-kommissionen inledde på onsdagen en formell undersökning mot Amazon. EU ska utreda huruvida e-handelsjätten brutit mot konkurrensreglerna genom att använda känslig information från fristående försäljare på marknadsplatsen.

”Jag har bestämt att noga granska Amazons affärsmetoder och dess dubbla roll som marknadsplats och detaljist”, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande. 

Förutom att sälja sina egna produkter på sin sajt, är Amazon också en marknadsplats där fristående försäljare kan sälja sina produkter till konsumenter.

Men Amazon samlar då in data från de fristående transaktionerna och verkar använda denna känsliga information för att bli mer konkurrenskraftig, uppger kommissionen.

”Vi måste se till att stora plattformar på nätet inte eliminerar fördelarna med näthandel genom konkurrensvidriga metoder”, säger Margethe Vestager.

Läs mer: EU-toppen till Di Digital: Stycka Facebook ”ett alternativ” 

Beteendet kan utgöra missbruk av dominerande marknadsställning och medföra böter.

Kommissionen underströk att starten på en fördjupad granskning inte föregriper slutsatsen.

Inga tidsgränser finns för kommissionens undersökningar av misstänkt missbruk av dominerande marknadsställning.

Margrethe Vestager och EU har redan gett Google rekordstora böter och beordrat Apple att återbetala miljarder euro i skatt.

(Direkt/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer