Annons

EU enat mot privata kryptovalutor – ska ej tillåtas

Bitcoin och Libra.
Bitcoin och Libra.
Privata digitala valutor som Facebooks kontroversiella Libra-projekt kommer inte tillåtas i EU förrän samtliga risker har adresserats fullständigt, enades unionens finansministrar om på torsdagen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebook aviserade kryptoprojektet i juni och avsåg då att lansera i första kvartalet 2020. Så kommer det nog inte bli, givet all den negativa uppståndelse som projektet har vållat över hela världen, men företrädesvis i USA och EU.

I ett gemensamt uttalande skriver finansministrarna att EU-specifika regler kan komma att införas som del av ett globalt ramverk mot kryptotillgångar och digitala valutor såsom Libra.

Finansministrarna varnade för att stabila kryptovalutor kan medföra en lång rad risker.

Libra avses bli en stabil kryptovaluta, till skillnad från bitcoin, som är mycket volatil.

”Det är viktigt att man har noga koll på riskerna det kan betyda för det finansiella systemet”, sade finansminister Magdalena Andersson (S) till journalister på torsdagen.

Frankrike har varit tydligt negativa till Libra. Digitala jättars inflytande på statens område – det monetära – ska inte öka, sade finansministern Bruno Le Maire.

Finansministrarnas uttalande slår fast att inget globalt stabilt kryptovaluta-arrangemang bör starta i EU förrän ett regelverk finns på plats som hanterar tillsyn och risker.

Uttalandet räknar upp risker för områden som konsumentskydd, integritet, beskattning, cybersäkerhet, penningtvätt, terroristfinansiering, marknadsintegritet, styrning och rättssäkerhet. Globala kryptovalutor medför ytterligare risker för den monetära suveräniteten, finansiell stabilitet, rättvis konkurrens samt säkerhet och effektivitet i betalningssystemen, löd uttalandet.

Facebook har hittills inte förklarat tillräckligt bra hur Libra skulle fungera. Därför är det svårt för EU att ännu diskutera lagstiftning, sade finansministrarna.

Men finansministrarna är beredda att gå ända till förbud.

”Alla alternativ ska finnas på bordet, inklusive åtgärder för att hindra bildandet av ohanterliga risker genom vissa globala stabila kryptovalutor”, löd uttalandet.

På längre sikt bör EU diskutera om offentliga digitala valutor behövs, sade han.

Uttalandet välkomnade att Europeiska centralbanken och andra centralbanker utreder e-valutor.

Sveriges Riksbank ligger i framkant med sin utredning av e-kronor.

(Nyhetsbyrån Direkt/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer