Hoppa till innehållet

EU: Grönt ljus för att ta betalt för länkar

EU-parlamentet röstade ja till det kontroversiella förslaget om att upphovsrättsinnehavare ska få ta betalt av de stora teknikplattformarna. Det innebär att upphovsrättsinnehavarna drog längsta strået.

Axel Voss är tysk parlamentsledamot och för förslaget om den så kallade "länkskatten".
Axel Voss är tysk parlamentsledamot och för förslaget om den så kallade "länkskatten".Foto: Wikimedia Commons

(Di Digital/Strasbourg) Under onsdagseftermiddagen röstade EU-parlamentet om det mycket kontroversiella förslaget kring upphovsrätten på internet inom EU.

I slutändan blev det enligt flera svenska EU-parlamentsledamöter upphovsrättsinnehavarna som vann kampen om upphovsrätten.

Tyske parlamentsledamoten Axel Voss, som står bakom förslaget, höll ett kort anförande innan omröstningen.

”Jag är tacksam för om parlamentet ställer sig på de kreativas sida. Om inte är det ett slag mot Europas kreativa”, sade han.

Läs mer: Nu röstar EU om internets framtid – eller? 

Och Axel Voss fick alltså sin vilja igenom.

I parlamentet fanns flera förslag från de olika politiska grupperna. Till slut var det dock den konservativa gruppen EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, som fick igenom sitt förslag gällande artikel 11.

Artikel 11, innebär att techjättar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material som användarna lägger upp. Det kan till exempel handla om att användarna länkar till tidningsartiklar på plattformarna och förslaget har av kritiker kallats för en "länkskatt".

Läs mer: Förslaget väcker ilska: Nu röstar EU om upphovsrätten 

Även artikel 13, som innebär att upphovsrättsligt skyddat material snabbt ska plockas bort från sajter eller plattformar med hot om böter, gick igenom.

En teknisk lösning för detta kan vara ett filter som söker igenom materialet som uppladdas och sorterar bort material som misstänks strida mot bestämmelserna. Även här fick EPP sitt förslag genomfört.

De svenska moderaterna gick dock ifrån partigruppens piska och lade fram ett eget förslag, men det röstades alltså ned till fördel för gruppens förslag. 

Båda direktiven röstades igenom med siffrorna 438 mot 226. 39 ledamöter valde att inte delta i omröstningen.

Nu väntar förhandlingar mellan parlamentet och kommissionen. Om parterna kommer överens ska även ministerrådet se över förslaget innan det kan klubbas tidigast i början av nästa år.

Läs mer: Nu röstar EU om upphovsrätten – men två svenska ledamöter struntar i omröstningen 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera