Annons

EU: Grönt ljus för att ta betalt för länkar

Axel Voss är tysk parlamentsledamot och för förslaget om den så kallade "länkskatten".
Axel Voss är tysk parlamentsledamot och för förslaget om den så kallade "länkskatten". Foto: Wikimedia Commons
EU-parlamentet röstade ja till det kontroversiella förslaget om att upphovsrättsinnehavare ska få ta betalt av de stora teknikplattformarna. Det innebär att upphovsrättsinnehavarna drog längsta strået.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Strasbourg) Under onsdagseftermiddagen röstade EU-parlamentet om det mycket kontroversiella förslaget kring upphovsrätten på internet inom EU.

I slutändan blev det enligt flera svenska EU-parlamentsledamöter upphovsrättsinnehavarna som vann kampen om upphovsrätten.

Tyske parlamentsledamoten Axel Voss, som står bakom förslaget, höll ett kort anförande innan omröstningen.

”Jag är tacksam för om parlamentet ställer sig på de kreativas sida. Om inte är det ett slag mot Europas kreativa”, sade han.

Läs mer: Nu röstar EU om internets framtid – eller? 

Och Axel Voss fick alltså sin vilja igenom.

I parlamentet fanns flera förslag från de olika politiska grupperna. Till slut var det dock den konservativa gruppen EPP, där svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, som fick igenom sitt förslag gällande artikel 11.

Artikel 11, innebär att techjättar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material som användarna lägger upp

Artikel 11, innebär att techjättar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material som användarna lägger upp. Det kan till exempel handla om att användarna länkar till tidningsartiklar på plattformarna och förslaget har av kritiker kallats för en "länkskatt".

Läs mer: Förslaget väcker ilska: Nu röstar EU om upphovsrätten 

Även artikel 13, som innebär att upphovsrättsligt skyddat material snabbt ska plockas bort från sajter eller plattformar med hot om böter, gick igenom.

En teknisk lösning för detta kan vara ett filter som söker igenom materialet som uppladdas och sorterar bort material som misstänks strida mot bestämmelserna. Även här fick EPP sitt förslag genomfört.

De svenska moderaterna gick dock ifrån partigruppens piska och lade fram ett eget förslag, men det röstades alltså ned till fördel för gruppens förslag. 

Båda direktiven röstades igenom med siffrorna 438 mot 226. 39 ledamöter valde att inte delta i omröstningen.

Nu väntar förhandlingar mellan parlamentet och kommissionen. Om parterna kommer överens ska även ministerrådet se över förslaget innan det kan klubbas tidigast i början av nästa år.

Läs mer: Nu röstar EU om upphovsrätten – men två svenska ledamöter struntar i omröstningen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer