Annons

EU: Jehovas vittnen står inte över GDPR

Även religiösa dörrknackare måste följa EU:s dataskyddslagar när de samlar in personuppgifter. Det slår EU-domstolen fast efter ett uppmärksammat fall i Finland.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Utsända från Jehovas vittnen måste först få personers medgivande innan de får registrera deras personuppgifter. Den religiösa organisationen, som är känd för anhängarnas dörr till dörr-predikan, måste följa EU:s dataskyddslag utan undantag, slår EU-domstolen fast i en dom på tisdagen. Det rapporterar Reuters. 

Bakgrunden är ett fall i Finland från 2013 där staten förbjöd organisationen från att samla in data under sina hembesök. Jehovas vittnen överklagade beslutet med motiveringen att dess anhängares predikan bör ses som en privat, religiös aktivitet och att anteckningar under besöken är av privat karaktär och därför bör undantas EU:s dataskyddslagar.

Läs mer: Hundratals GDPR-anmälningar har kommit in – här är de vanligaste misstagen 

Finsk domstol vände sig till EU-domstolen för vägledning där det på tisdagen slogs fast att religiös aktivitet inte kan klassas som "privat".

”Ett religiöst samfund som Jehovas vittnen är personuppgiftsansvarig då man hanterar persondata erhållen genom medlemmarnas predikan vid dörrknackning. Hantering av personuppgifter i denna kontext måste följa EU:s regler för skydd av persondata”, säger domstolen i ett uttalande, enligt Reuters.

Läs mer: GDPR-anmälningarna flödar in – då ska du slå larm 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies