Annons

EU-kommissionen fördjupar monopolgranskning av Facebook

EU:s konkurrenskommissionär Margarethe Vestager
EU:s konkurrenskommissionär Margarethe Vestager Foto: Daniel Nilsson
EU-kommissionen har beslutat om fördjupning av granskningen av Facebooks potentiellt marknadsstörande aktiviteter där bolaget anklagas för att med hjälp av sin massiva datatillgång försökt krossa konkurrenter, rapporterar Dow Jones med hänvisning till källor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebook har mottagit förfrågningar om interna dokument i en ny framstöt från EU-kommissionens konkurrensutredare, enligt nyhetsbyråns källor.

Anklagelserna om att Facebook ska ha snedvridit konkurrensen genom att stänga ner konkurrenter och gynna sina egna syften antingen direkt eller indirekt via partners kommer från både konkurrenterna själva och från politikerhåll. EU-kommissionen meddelade i december att Facebook tas upp för granskning.

Det är inte första gången Facebook granskas. Kommissionen har tilldömt den sociala nätverksgiganten till böter på 110 miljoner euro för att ha delgivit falsk eller missledande information om datainsamling från användare under utredningen av fusionen med meddelandeappen Whatsapp. 

Maxboten som EU kan ge är 10 procent av omsättningen, i Facebooks fall motsvarar en bestraffning av den graden 7 miljarder dollar.

En än värre åtgärd som vädrats som en potentiell möjlighet för att ta i tu med Facebooks och de andra företrädesvis amerikanska plattformsjättarnas dominans på nätet, då primärt Google och Amazon, har varit att bryta upp bolagen. EU:s konkurrenschef, Margrethe Vestager, har dock sagt att ett sådant alternativ endast kan tillämpas som ett sista alternativ. 

Det pågår också en debatt i ämnet bland amerikanska politiker, där det för närvarande råder en sällsynt enighet mellan de ledande politikerna från båda partierna om att den monopolliknande ställning vissa bolag har på nätet framkallar en i förlängningen ohållbar situation.

( Direkt / Di Digital )

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer