Annons

Efter hotet från Kina: EU vill stänga ute 5G-operatörer

Kina pekas ut som ett hot när EU-kommissionen kräver att medlemsländerna gör riskanalyser över 5G-utbyggnaden. De manar till att eventuellt stänga ute telekombolag som inte möter säkerhetskraven.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Oron kring påstått kinesiskt spionage genom utbyggnaden av femte generationens mobila nätverk 5G, där Huawei har pekats ut för flertalet överträdelser, har nu fått EU att agera. 

I dag uppmanar EU-kommissionen medlemsländerna att vidta flera åtgärder för att säkerställa att utvecklingen görs på ett säkert sätt och att länderna agerar gemensamt framgent. Den linjen är också något europeiska rådet, genom ländernas ministrar, utarbetat under ett möte i förra veckan där 5G-frågan lyftes.

EU-kommissionen föreslår att medlemsländerna gör egna riskanalyser, där länderna ska undersöka vilka delar av 5G-nätet som är mest utsatta för risk. 

Kommissionen nämner också att medlemsländerna har rätt att neka bolag från tredje land från att etablera sig, en tydlig blinkning mot Kina och Huawei. 

EU-parlamentet har i en resolution som klubbades tidigare i mars uttryckt oro över Kinas framfart genom telekombolagen Huawei och ZTE, konkurrenter till svenska Ericsson. Nu tar alltså kommissionen också tag i frågan. Ländernas riskanalyser ska vara klara senast sista juni i år.

Läs mer: Huawei etta i globala patentligan – Ericsson på nionde plats

Därefter ska ENISA, Europeiska unionens byrå för nät- och informationssäkerhet, göra en större riskanalys som ska vara vara klar senast i oktober 2019. Ambitionen är att sätta en EU-standard för samtliga länder i hopp om att höja säkerheten, standarden ska vara införd senast sista december i år.

”Sårbarheter i 5G-nätverk eller cyberattacker riktade mot framtida nätverk i en medlemsstat skulle påverka hela unionen. Det är därför gemensamma åtgärder tagna både på nationell och europeisk nivå måste garantera en hög nivå av cybersäkerhet”, står det i EU-kommissionens uppmaning till medlemsländerna.

Frågan om 5G har blivit världspolitik. EU-kommissionens plan går emot USA:s rekommendation om att helt blockera kinesiska aktörer, där Huawei pekats ut specifikt som en möjlig väg in för kinesiska staten i samhällsbärande system, uppkopplade genom 5G, i EU-länderna. 

Både Huawei och den kinesiska regimen har tillbakavisat USA:s anklagelser.

Hittills har bland andra operatörer från Finland och Tyskland struntat i USA:s rekommendationer och gått vidare med Huawei som partners i 5G-utbyggnaden. Marknaden kring 5G kan enligt kommissionens beräkningar uppgå till 225 miljarder euro, motsvarande 2 349 miljarder kronor, år 2025. 

Di Digital har sökt Ericsson, som är en stor konkurrent till kritiserade Huawei, för en kommentar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer