Hoppa till innehållet

EU-ministerns ilska mot tech-jättarna: "Skärp er!"

Amazon, Google och Apple utnyttjar sin storlek och mobbar små och medelstora företag. Det menar EU som nu vill införa nya regler som ska utjämna maktförhållandet. ”Vi som politiker kan inte bara stå bredvid och se på”, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S). 

Apples vd Tim Cook (tv), EU- och handelsminister Ann Linde och Amazons grundare och vd Jeff Bezos.
Apples vd Tim Cook (tv), EU- och handelsminister Ann Linde och Amazons grundare och vd Jeff Bezos.

Bristande förutsägbarhet, transparens, tillit och ojämna styrkeförhållanden.

Det är några av de problem som EU-kommissionen pekar på när mindre företag erbjuder sina varor och tjänster på större plattformar som Apples App Store, Amazon och booking.com.

Enligt kommissionen missbrukar de stora aktörerna sin makt gentemot mindre företag som blivit beroende av plattformarna. Ett maktförhållande som upprör EU- och handelsminister Ann Linde (S).

”Det kan ju inte vara så att företag slås ut eftersom de är beroende av de stora plattformarna. Det här har blivit ett stort problem och vi som politiker kan inte bara stå bredvid och se på när det här får stora konsekvenser för små och medelstora företag”, säger hon i ett utspel.

Under det senaste mötet om EU-företagens konkurrenskraft i slutet av maj diskuterades frågorna mellan medlemsländernas ansvariga ministrar.

Enligt utdrag från mötet vill kommissionen nu införa nya lagar som bland annat ska tvinga de stora teknikföretagen att förenkla sina villkor och avtal. Detta för att de mindre företagen överhuvud taget ska förstå vad som gäller i affärsuppgörelsen med plattformarna.

”Vi har kommit fram till att företag som använder onlinetjänsterna är helt beroende av vilka regler som gäller på plattformarna. Det finns flera regler som i dag gör det väldigt svårt för små och medelstora företag att verka”, säger Ann Linde. 

Om reglerna eller villkoren förändras måste plattformarna också redogöra för varför man ändrar reglerna och det måste man göra i god tid, enligt EU:s nya krav.

EU har under en längre tid haft de stora teknikföretagen under lupp. Bland annat ligger ett skatteförslag på bordet som ska förhindra att jättarna smiter från skatter inom unionen. De senaste förslagen kan ses som en skärpning i och med strategin om den inre digitala marknaden, där EU har som mål att företag inom EU ska få det lättare att verka.

Läs mer: Frankrike kan utreda Facebook och Google 

Ett ytterligare nytt krav från EU är att de kommer tvingas redovisa hur rankingsystemen fungerar. Det innebär att till exempel Apple måste redovisa varför en app hamnar högt eller lågt i App Stores listor, något som tidigare varit hemligt.

”Det finns rankinglistor och system som de små företagen inte vet hur de fungerar eftersom det inte är öppet. Det kan påverka de mindre företagens försäljning väldigt mycket”, säger Ann Linde.

Även sökmotorer som Google, Bing och Yahoo kommer att omfattas av de nya kraven och kan tvingas redovisa hur algoritmen för sökresultat fungerar.

Enligt en undersökning som gjordes av EU-kommissionen i april 2016, och som ligger till grund för de nya besluten, uppgav 42 procent av de drygt 5000 tillfrågade små och medelstora företagen inom EU att de använder en större plattform för att sälja sina varor eller tjänster.

Kommissionen beräknar att det handlar om förluster på miljardbelopp för de europeiska små- och medelstora företagen när tech-jättarna använder sin makt över plattformarna och diktera villkoren som de vill.

”Jättarna måste skärpa sig! Små och medelstora företag kan kastats ut omedelbart utan att få reda på varför, det är inte förutsägbart och de vet inte ens hur de ska kunna klaga om de skulle behöva det”, säger Ann Linde.

EU kommer kräva av teknikjättarna att de har objektiva skäl för att slänga ut mindre företag från sina plattformar, något som inte sker i dag enligt EU- och handelsministern.

Men EU har inte fått någon förståelse från teknikjättarna, enligt Ann Linde. Under möten med EU-representanter, storbolagen och företrädare för de små och medelstora företagen visade det sig att man står långt ifrån varandra i de här frågorna.

”Det är uppenbart att parterna tycker helt olika. Jättarna tycker inte att man behöver göra något och de små och medelstora företagen kräver bättre villkor. Eftersom det inte finns en konsensus tycker jag som politiker att vi har ett ansvar och det finns ett behov av att lösa problemen”, säger Ann Linde.

De nya kraven ska nu omsättas till nationell lag och förslagen är ute på remiss hos flera instanser i Sverige.

Kommissionen hoppas att förhandlingar ska starta innan sista juni och att de nya kraven ska bli verklighet innan årets slut.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera