Annons

EU-ministerns ilska mot tech-jättarna: "Skärp er!"

Apples vd Tim Cook (tv), EU- och handelsminister Ann Linde och Amazons grundare och vd Jeff Bezos.
Apples vd Tim Cook (tv), EU- och handelsminister Ann Linde och Amazons grundare och vd Jeff Bezos.
Amazon, Google och Apple utnyttjar sin storlek och mobbar små och medelstora företag. Det menar EU som nu vill införa nya regler som ska utjämna maktförhållandet. ”Vi som politiker kan inte bara stå bredvid och se på”, säger EU- och handelsminister Ann Linde (S). 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bristande förutsägbarhet, transparens, tillit och ojämna styrkeförhållanden.

Det är några av de problem som EU-kommissionen pekar på när mindre företag erbjuder sina varor och tjänster på större plattformar som Apples App Store, Amazon och booking.com.

Enligt kommissionen missbrukar de stora aktörerna sin makt gentemot mindre företag som blivit beroende av plattformarna. Ett maktförhållande som upprör EU- och handelsminister Ann Linde (S).

”Det kan ju inte vara så att företag slås ut eftersom de är beroende av de stora plattformarna. Det här har blivit ett stort problem och vi som politiker kan inte bara stå bredvid och se på när det här får stora konsekvenser för små och medelstora företag”, säger hon i ett utspel.

Under det senaste mötet om EU-företagens konkurrenskraft i slutet av maj diskuterades frågorna mellan medlemsländernas ansvariga ministrar.

Enligt utdrag från mötet vill kommissionen nu införa nya lagar som bland annat ska tvinga de stora teknikföretagen att förenkla sina villkor och avtal. Detta för att de mindre företagen överhuvud taget ska förstå vad som gäller i affärsuppgörelsen med plattformarna.

”Vi har kommit fram till att företag som använder onlinetjänsterna är helt beroende av vilka regler som gäller på plattformarna. Det finns flera regler som i dag gör det väldigt svårt för små och medelstora företag att verka”, säger Ann Linde. 

Om reglerna eller villkoren förändras måste plattformarna också redogöra för varför man ändrar reglerna och det måste man göra i god tid, enligt EU:s nya krav.

EU har under en längre tid haft de stora teknikföretagen under lupp. Bland annat ligger ett skatteförslag på bordet som ska förhindra att jättarna smiter från skatter inom unionen. De senaste förslagen kan ses som en skärpning i och med strategin om den inre digitala marknaden, där EU har som mål att företag inom EU ska få det lättare att verka.

Läs mer: Frankrike kan utreda Facebook och Google 

Ett ytterligare nytt krav från EU är att de kommer tvingas redovisa hur rankingsystemen fungerar. Det innebär att till exempel Apple måste redovisa varför en app hamnar högt eller lågt i App Stores listor, något som tidigare varit hemligt.

”Det finns rankinglistor och system som de små företagen inte vet hur de fungerar eftersom det inte är öppet. Det kan påverka de mindre företagens försäljning väldigt mycket”, säger Ann Linde.

Även sökmotorer som Google, Bing och Yahoo kommer att omfattas av de nya kraven och kan tvingas redovisa hur algoritmen för sökresultat fungerar.

Enligt en undersökning som gjordes av EU-kommissionen i april 2016, och som ligger till grund för de nya besluten, uppgav 42 procent av de drygt 5000 tillfrågade små och medelstora företagen inom EU att de använder en större plattform för att sälja sina varor eller tjänster.

Kommissionen beräknar att det handlar om förluster på miljardbelopp för de europeiska små- och medelstora företagen när tech-jättarna använder sin makt över plattformarna och diktera villkoren som de vill.

”Jättarna måste skärpa sig! Små och medelstora företag kan kastats ut omedelbart utan att få reda på varför, det är inte förutsägbart och de vet inte ens hur de ska kunna klaga om de skulle behöva det”, säger Ann Linde.

EU kommer kräva av teknikjättarna att de har objektiva skäl för att slänga ut mindre företag från sina plattformar, något som inte sker i dag enligt EU- och handelsministern.

Men EU har inte fått någon förståelse från teknikjättarna, enligt Ann Linde. Under möten med EU-representanter, storbolagen och företrädare för de små och medelstora företagen visade det sig att man står långt ifrån varandra i de här frågorna.

”Det är uppenbart att parterna tycker helt olika. Jättarna tycker inte att man behöver göra något och de små och medelstora företagen kräver bättre villkor. Eftersom det inte finns en konsensus tycker jag som politiker att vi har ett ansvar och det finns ett behov av att lösa problemen”, säger Ann Linde.

De nya kraven ska nu omsättas till nationell lag och förslagen är ute på remiss hos flera instanser i Sverige.

Kommissionen hoppas att förhandlingar ska starta innan sista juni och att de nya kraven ska bli verklighet innan årets slut.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer