Annons

EU-parlamentarikern (S): ”Enorma vinster kommer inte skaparna till del”

Jytte Guteland (S) har representerat Socialdemokraterna i Europaparlamentet sedan 2014.
Jytte Guteland (S) har representerat Socialdemokraterna i Europaparlamentet sedan 2014. Foto: Anna Karolina Eriksson/TT
EU:s upphovsrättsdirektiv syftar till att ge konstnärer och kreatörer bättre betalt. Men det möter också stark kritik. ”Det behöver ske en bättre fördelning”, säger EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S).
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EU:s upphovsrättsdirektiv är en chans att återgälda konstnärer efter många års undermålig ersättning inom den digitala ekonomin.

Det säger den svenska EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S), som har varit med och drivit på frågor om kreatörernas ersättning i det direktiv som just nu är på väg att slutföras.

”Författare, musiker och fotografer kan i dag skapa verk som genererar väldigt mycket pengar, där väldigt lite av värdet tillkommer dem själva. Det tycker vi är orättvist”, säger Jytte Guteland till Di Digital.

På senare år har flera kreativa branscher riktat omvärldens uppmärksamhet mot det ”värdegap” som har uppstått på internet. Det rör sig till exempel om musikindustrins branschorganisation Ifpi, som anser att den Google-ägda plattformen Youtube betalar skivbolag, och i förlängningen musiker, för lite pengar.

I mitten på 2018 publicerade Di Digital en debattartikel undertecknad av fler än 100 svenska musiker – från Max Martin till Lykke Li – som krävde att EU skulle agera i frågan. Andra, som Mikael Pawlo, menade att flera delar av direktivet ”hotar fria innovationer på internet”.

Läs mer: 118 kompositörer och låtskrivare: ”EU, skydda våra rättigheter nu!” 

Upphovsrättsdirektivet som just nu diskuteras i Bryssel innehåller flera kontroversiella åtgärder. Det rör sig dels om att avgiftsbelägga plattformar som Facebook, Instagram och Twitter varje gång som användarna delar upphovsrättsskyddat material.

En annan del av direktivet är det tillägg som de folkvalda i Europaparlamentet har lagt fram, som kallas ”artikel 14”. Det syftar till att ge kreatörer ”rättvis och proportionerlig ersättning”, exempelvis genom kollektivavtal.

Di Digital rapporterade nyligen att Spotify motsätter sig detta krav eftersom bolaget befarar högre anspråk från artister och låtskrivare.

Läs mer: Nytt direktiv sätter skräck i Spotify 

Bakom förslaget om konstnärernas ersättning står den socialdemokratiska gruppen i parlamentet, S&D. Gruppen röstade även för Europaparlamentets utkast till direktivet i helhet.

Även den liberala gruppen ALDE, med svenska Liberalerna och Centerpartiet bland sina medlemmar, ger sitt stöd till ”artikel 14”.

Jytte Guteland menar att denna artikel utgör en viktig del av upphovsrättsdirektivet, som måste få EU-parlamentets godkännande för att gå igenom.

”Det kommer också att vara väldigt viktigt för det slutgiltiga direktivet, om vi i parlamentet ska godkänna det”, säger hon.

En aktör som Spotify motsätter sig tanken på kollektivavtal och ytterligare anspråk från musiker. Hur ser du på det?

”Jag vill inte tala gentemot enskilda företag. Det är i huvudsak några av de stora amerikanska bolagen som inte gör rätt för sig. De behöver få känna på att det kommer att ske en bättre fördelning. Jag är övertygad om att det kommer att gå bra för de som gör rätt för sig. Situationen vi har i dag, där vissa bolag genererar enorma vinster som inte kommer skaparna till del, behöver rättas till.”

EU-direktivet väntas få sin slutgiltiga form tidigast den 21 januari. Då ska företrädare för Europaparlamentet, Europeiska rådet och Europeiska kommissionen komma fram till ett gemensamt lagförslag.

Läs mer: Mikael Pawlo: ”EU:s copyright-förslag hotar fria innovationer på internet”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer