Annons

EU-parlamentet: Vi måste kunna döda robotar

En ny utredning varnar för effekterna av AI- och robotrevolutionen.
En ny utredning varnar för effekterna av AI- och robotrevolutionen.
Europaparlamentet gav under torsdagen sitt stöd till en ny robotutredning. Den föreslår bland annat att robottillverkare ska tvingas installera en ”kill switch” på alla robotar.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På torsdagen meddelade EU-parlamentets juridiska utskott att de bifallit slutsatserna i en robotutredning som utskottet beställt.

I utredningen resoneras det kring framtiden för robotar och artificiell intelligens (AI) och samspelet med människor. Robotar kan enligt utredningen ”utlösa en ny industriell revolution som troligen inte kommer att lämna någon del av samhället oberört”, något som potentiellt kan generera mycket välstånd i samhället.

Läs mer: Hans Kinnevik-bolag vill revolutionera vården med AI

Men utredningen belyser också att robotar kan utgöra ett potentiellt hot mot människor. Det finns en möjlighet att AI kommer att vara vida överlägsen den mänskliga intelligensen, heter det. Om det inte kontrolleras riskeras människans överlevnad.

Därför föreslås det att robottillverkare ska tvingas installera en ”kill switch” för alla robotar. Man kräver även att människor ska kunna använda robotar ”utan risk eller oro för fysisk eller psykisk skada”. Det föreslås också att en EU-myndighet specialiserad på robotar och AI. Myndigheten ska bistå med teknisk, etisk och regulatorisk expertis.

Läs mer: Ny rapport från Vita huset varnar för arbetslöshet i AI:s spår

Vad händer nu då? Som alltid när det gäller EU är det något snårigt med alla turer och processer. Utredningen tillkom efter att det juridiska utskottet i Europaparlamentet i januari 2015 tillsatt en grupp som skulle utreda robotiseringens effekter. Sedan dess har utredningen färdigställts och lämnats till det juridiska utskottet. På torsdagen biföll utskottet utredningens slutsatser vilket betyder att hela EU-parlamentet i februari ska rösta om huruvida de bifaller utredningens slutsatser.

Om EU-parlamentet röstar för utredningen går bollen vidare till EU-kommissionen, då EU-parlamentet på egen hand inte kan ta initiativ till lagar. I det läget kan EU-kommissionen välja huruvida de vill gå vidare med utredningens förslag eller inte. Om de går vidare med förslaget inleds EU:s normala lagstiftningsprocess.

Det återstår alltså att se vad byråkratins kvarnar maler fram.

Di Digital brukar inte ta ställning i politiska frågor, men vi föreslår ödmjukt att EU även antar Isaac Asimovs tre robotlagar:

1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.

2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.

3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.

Läs mer: Glöm kundtjänsten – en av fyra vill att en AI ska leda företag

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies