Hoppa till innehållet

EU-parlamentet: Vi måste kunna döda robotar

Europaparlamentet gav under torsdagen sitt stöd till en ny robotutredning. Den föreslår bland annat att robottillverkare ska tvingas installera en ”kill switch” på alla robotar.

En ny utredning varnar för effekterna av AI- och robotrevolutionen.
En ny utredning varnar för effekterna av AI- och robotrevolutionen.

På torsdagen meddelade EU-parlamentets juridiska utskott att de bifallit slutsatserna i en robotutredning som utskottet beställt.

I utredningen resoneras det kring framtiden för robotar och artificiell intelligens (AI) och samspelet med människor. Robotar kan enligt utredningen ”utlösa en ny industriell revolution som troligen inte kommer att lämna någon del av samhället oberört”, något som potentiellt kan generera mycket välstånd i samhället.

Läs mer: Hans Kinnevik-bolag vill revolutionera vården med AI

Men utredningen belyser också att robotar kan utgöra ett potentiellt hot mot människor. Det finns en möjlighet att AI kommer att vara vida överlägsen den mänskliga intelligensen, heter det. Om det inte kontrolleras riskeras människans överlevnad.

Därför föreslås det att robottillverkare ska tvingas installera en ”kill switch” för alla robotar. Man kräver även att människor ska kunna använda robotar ”utan risk eller oro för fysisk eller psykisk skada”. Det föreslås också att en EU-myndighet specialiserad på robotar och AI. Myndigheten ska bistå med teknisk, etisk och regulatorisk expertis.

Läs mer: Ny rapport från Vita huset varnar för arbetslöshet i AI:s spår

Vad händer nu då? Som alltid när det gäller EU är det något snårigt med alla turer och processer. Utredningen tillkom efter att det juridiska utskottet i Europaparlamentet i januari 2015 tillsatt en grupp som skulle utreda robotiseringens effekter. Sedan dess har utredningen färdigställts och lämnats till det juridiska utskottet. På torsdagen biföll utskottet utredningens slutsatser vilket betyder att hela EU-parlamentet i februari ska rösta om huruvida de bifaller utredningens slutsatser.

Om EU-parlamentet röstar för utredningen går bollen vidare till EU-kommissionen, då EU-parlamentet på egen hand inte kan ta initiativ till lagar. I det läget kan EU-kommissionen välja huruvida de vill gå vidare med utredningens förslag eller inte. Om de går vidare med förslaget inleds EU:s normala lagstiftningsprocess.

Det återstår alltså att se vad byråkratins kvarnar maler fram.

Di Digital brukar inte ta ställning i politiska frågor, men vi föreslår ödmjukt att EU även antar Isaac Asimovs tre robotlagar:

1. En robot får aldrig skada en människa eller, genom att inte ingripa, tillåta att en människa kommer till skada.

2. En robot måste lyda order från en människa, förutom om sådana order kommer i konflikt med första lagen.

3. En robot måste skydda sin egen existens, såvida detta inte kommer i konflikt med första eller andra lagen.

Läs mer: Glöm kundtjänsten – en av fyra vill att en AI ska leda företag

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera