Annons

EU-politikern inför utfrågningen: "Facebooks svar kan påverka lagstiftningen"

Fredrick Federley (C) är med och leder förberedelserna inför utfrågningen av Mark Zuckerberg i EU-parlamentet.
Fredrick Federley (C) är med och leder förberedelserna inför utfrågningen av Mark Zuckerberg i EU-parlamentet. Foto: TT
Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley varnar Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg inför utfrågningen i parlamentet. ”Europa är en ganska stor marknad för Facebook, så de har ett stort affärsintresse i att se till så att relationen till EU fungerar väl”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I går kväll stod det klart att Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg gått med på att frågas ut av EU-parlamentet, med anledning av dataläckan till Cambridge Analytica.

Sammanlagt blir det två möten där Facebook ställs inför EU-parlamentets frågor. Under det första, som kommer att ske redan nästa vecka, ska Facebookgrundaren och vd Mark Zuckerberg svara på frågor från parlamentets politiska ledning.

Fredrick Federley (C) är gruppledare för den liberala partigruppen ALDE i parlamentets industriutskott och är med och leder förberedelserna inför utfrågningen av Facebook inför ett andra möte där företagets COO Sheryl Sandberg ska delta och som enligt Federley ska ske den 20 juni. 

”Jag har inte riktigt hunnit klura ut vilken fråga jag vill ställa ännu men det viktiga är att gå till botten med frågan om det finns ett affärsintresse för Facebook att sälja ut användarnas uppgifter, som kan användas på ett sätt som användarna inte vill vara med att bidra till”, säger han.

Även Sverigedemokraternas parlamentariker Kristina Winberg, som är gruppledare för gruppen EFDD i utskottet för mänskliga rättigheter, kommer att få möjlighet att ställa en fråga till Zuckerberg. Utskottens grillning kommer ta tre timmar och kommer också vara öppen. Centerpartiets Fredrick Federley tycker att Zuckerberg kom lätt undan på hemmaplan, i EU kommer han att få det svettigare tror Federley.

”Europa är en ganska stor marknad för Facebook, så de har ett stort affärsintresse i att se till så att relationen till EU fungerar väl”, säger han.

Vad kan Facebooks svar få för konsekvenser?

”Framförallt kan det påverka kommande lagstiftningar och utvärderingen av kommande av lagstiftningar.”

Artikeln har uppdaterats.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies