Annons

EU-politikerns bedömning: Länkskatten kommer strykas och memes blir tillåtna

Max Andersson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Max Andersson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Foto: Press.
Efter ett nej i parlamentet ska EU:s nya upphovsrättsregler tillbaka till ritbordet. EU-parlamentarikern Max Andersson (MP), som nära följt förslaget sedan starten, tror nu att den omdiskuterade länkskatten kommer att strykas och att memes i slutänden blir tillåtna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det blev ett nej till de kritiserade copyright-reglerna i EU-parlamentets ödesomröstning. I kammaren i Strasbourg blev det totalt 318 röster för att riva upp mandatet, medan 278 parlamentsledamöter röstade för förslaget och 31 avstod. Samtliga svenska ledamöter på plats röstade emot förslaget.

EU-parlamentarikern Max Andersson från Miljöpartiet har, i en tidigare debattartikel på Di Digital, varnat för att konsekvenserna av förslaget kan bli allvarliga för stora delar av internet. Det skulle till exempel kunna hota utvecklingen av öppen källkod och många plattformar, så som Tinder och Tripadvisor, som inte har som affärsmodell att kränka upphovsrätten.

”Jag är väldigt glad över att en förvånansvärt stor majoritet röstade nej till att använda en snabbprocess. Nu har parlamentet rivit upp mandatet för att i stället ha en riktig debatt där alla får vara med och skriva om förslaget. Det finns många problem att rätta till här”, säger Max Andersson till Di Digital.

Torsdagens besked innebär att förslaget måste tillbaka till ritbordet och göras om innan parlamentet tar ställning till det igen i september. 

Länkskatten har sannolikt inte ett majoritetsstöd i parlamentet

Det är framför allt två delar av förslaget som har uppmärksammats, inte minst av helt vanliga medborgare i sociala medier där starka åsikter uttryckts. Den ena, artikel 11, innebär att plattformar och webbsidor som själva publicerar eller låter andra publicera material på sin plattform måste betala licenser för länkat material. 

Artikeln har kallats för en "länkskatt" och innebär att en delning av rubriker, artiklar, skärmdumpar eller ingresser som länkar till material som någon annan skrivit tvingar plattformen att betala upphovsrättsinnehavaren.

Max Andersson (MP) är den enda svenska ledamoten av 25 i utskottet för rättsliga frågor, som den 20:e juni först röstade igenom förslaget.

”Förslaget om att tvinga hemsidor att betala för rätten att länka till nyheter hade bara en enda rösts majoritet i utskottet. Det berodde mycket på att franska Nationella Fronten har tre ledamöter i utskottet och är kraftigt överrepresenterade. Men länkskatten har sannolikt inte ett majoritetsstöd i parlamentet”, säger Max Andersson.

Den andra bestämmelsen, artikel 13, innebär att upphovsrättsligt material måste plockas bort från sajter eller plattformar som tillhandahåller stora mängder material så fort som möjligt, annars väntar böter. 

Jag tror det finns ett starkt stöd för att göra gif:ar och memes tillåtna

Kritikerna har pekat på att alla aktörer därmed måste ha ett slags filter som ska kunna hitta material och ta bort det om det befaras innehålla upphovsrättsskyddat material. Något som skulle kunna bli mycket kostsamt sett till att exempelvis storbolag som Google, Youtube och Facebook har lagt ner hundratals miljoner på sina filter, en omöjlighet för mindre aktörer.

Det har även pekats ut som ett stort hot mot så kallade memes, det vill säga roliga bilder som delas friskt mellan privatpersoner i sociala medier.

”Den stora striden tror jag kommer att gälla frågan om upphovsfilter. Det finns möjligheter att få till ett förslag som gör gif:ar och memes tillåtna, som faktiskt är olagliga i vissa EU-länder redan i dag. Jag tror det finns ett starkt stöd i parlamentet för att ändra på det också”, säger Max Andersson (MP).

Nu ska de olika partigrupperna i EU-parlamentet komma med yrkanden på ändringar i ursprungsförslaget. Det kommer sedan att hållas en ny, slutgiltig, omröstning mellan den 10-13 september, bara några dagar efter det svenska riksdagsvalet i höst.

Läs mer: Adaktusson (KD) nobbade ödesomröstningen i EU 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer