Hoppa till innehållet

EU röstar igenom ”länkskatten”

Nu har EU-parlamentet gett tummen upp för de omstridda upphovsrättsreglerna.

Under tisdagseftermiddagen röstade EU-parlamentet igenom de nya, kontroversiella, reglerna kring upphovsrätten i unionen. 348 ledamöter röstade för och 274 röstade emot, 36 röster lades ned. De nya reglerna ska börja gälla inom drygt två år.

Främst är det två förslag som står i centrum för de häftigaste debatterna och protesterna: artikel 11 och 13.

Artikel 11 innebär att digitala plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material som användarna lägger upp. Artikeln har av kritiker kallats för ”länkskatt”.

Men det är mycket oklart exakt hur mycket text det handlar om, vilket sannolikt blir en fråga för EU-domstolen att avgöra om en rättighetsinnehavare går vidare rättsligt mot en plattform där texten spridits och som saknar licensavtal.

Enligt parlamentet ska memes, gif:ar och nyhetsartiklar med ”individuella ord eller mycket korta utdrag”, inte omfattas av det genomröstade direktivet.

Artikel 13 utgör den andra flanken i krigsfrågan. Artikeln innebär att upphovsrättsligt skyddat material, som plattformarna inte betalat licens för, måste plockas bort från sajter eller plattformar, annars väntar böter. 

En lösning för detta är filter som ska söka efter och upptäcka upphovsrättsskyddat material för att sedan ta bort det. Kritikerna menar att filtren är dyra för minde aktörer och att de oprecisa och därmed också kommer ta bort material som inte skyddas av upphovsrätten.

Vad de direkta effekterna nu blir är oklart. Google har flaggat för att man kan komma att stänga ner söktjänsten för nyheter, Google news.

Läs mer: Google-chefen: EU kan tvinga oss att lägga ned nyhetstjänsten

Processen har varit lång och mödosam. Redan i september förra året röstade parlamentet igenom EU-kommissionens förslag, som parlamentets företrädare sedan skulle förhandla med ministerrådet. 

Läs mer: EU: Grönt ljus för att ta betalt för länkar

Där blev det dock stopp i maskineriet. Inte förrän ordförandeskapet gick från Österrike till Rumänien lyckades parterna komma överens om det förslag som parlamentet nu röstat igenom. Den svenska regeringens inställning var att till en början motsätta sig förslaget, men hållningen vände och till slut röstade man i stället ja till förslaget i sin helhet.

”Hade man röstat nej så hade man röstat nej till hela direktivet. Där tyckte vi att fördelarna övervägde nackdelarna, vi vill ha det stora antalet bra artiklar som finns i direktivet”, sa Patrik Sundberg, rättssakkunnig på Justitiedepartementet om regeringens kovändning.

Omsvängningen väckte ilska hos bland andra Liberalerna och Moderaterna. Liberalernas näringspolitiske talesperson Arman Teimouri kallade till sig ansvarig minister, Morgan Johansson (S), till näringsutskottet för att få en förklaring. Moderaternas toppnamn i EU-valet Tomas Tobé gick än längre och anmälde ministern till konstitutionsutskottet, KU.

Läs mer: EU:s länkskatt på väg bli lag – hård kritik mot regeringens kovändning 

Omröstningen har färgats av starka protester, främst i Tyskland men även i Sverige, mot förslagen som enligt kritikerna innebär inskränkningar för användarna på internet. 

Rättighetsorganisationer som ställer sig bakom de nya förslagen menar i stället att det handlar om att upphovsrättsinnehavare nu kommer få skälig ersättning.

Läs mer: Striden om upphovsrätten i EU: Förhandlingarna har strandat 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera