Annons

EU röstar igenom ”länkskatten”

Nu har EU-parlamentet gett tummen upp för de omstridda upphovsrättsreglerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under tisdagseftermiddagen röstade EU-parlamentet igenom de nya, kontroversiella, reglerna kring upphovsrätten i unionen. 348 ledamöter röstade för och 274 röstade emot, 36 röster lades ned. De nya reglerna ska börja gälla inom drygt två år.

Främst är det två förslag som står i centrum för de häftigaste debatterna och protesterna: artikel 11 och 13.

Artikel 11 innebär att digitala plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material som användarna lägger upp. Artikeln har av kritiker kallats för ”länkskatt”.

Men det är mycket oklart exakt hur mycket text det handlar om, vilket sannolikt blir en fråga för EU-domstolen att avgöra om en rättighetsinnehavare går vidare rättsligt mot en plattform där texten spridits och som saknar licensavtal.

Enligt parlamentet ska memes, gif:ar och nyhetsartiklar med ”individuella ord eller mycket korta utdrag”, inte omfattas av det genomröstade direktivet.

Artikel 13 utgör den andra flanken i krigsfrågan. Artikeln innebär att upphovsrättsligt skyddat material, som plattformarna inte betalat licens för, måste plockas bort från sajter eller plattformar, annars väntar böter. 

En lösning för detta är filter som ska söka efter och upptäcka upphovsrättsskyddat material för att sedan ta bort det. Kritikerna menar att filtren är dyra för minde aktörer och att de oprecisa och därmed också kommer ta bort material som inte skyddas av upphovsrätten.

Vad de direkta effekterna nu blir är oklart. Google har flaggat för att man kan komma att stänga ner söktjänsten för nyheter, Google news.

Läs mer: Google-chefen: EU kan tvinga oss att lägga ned nyhetstjänsten

Processen har varit lång och mödosam. Redan i september förra året röstade parlamentet igenom EU-kommissionens förslag, som parlamentets företrädare sedan skulle förhandla med ministerrådet. 

Läs mer: EU: Grönt ljus för att ta betalt för länkar

Där blev det dock stopp i maskineriet. Inte förrän ordförandeskapet gick från Österrike till Rumänien lyckades parterna komma överens om det förslag som parlamentet nu röstat igenom. Den svenska regeringens inställning var att till en början motsätta sig förslaget, men hållningen vände och till slut röstade man i stället ja till förslaget i sin helhet.

”Hade man röstat nej så hade man röstat nej till hela direktivet. Där tyckte vi att fördelarna övervägde nackdelarna, vi vill ha det stora antalet bra artiklar som finns i direktivet”, sa Patrik Sundberg, rättssakkunnig på Justitiedepartementet om regeringens kovändning.

Omsvängningen väckte ilska hos bland andra Liberalerna och Moderaterna. Liberalernas näringspolitiske talesperson Arman Teimouri kallade till sig ansvarig minister, Morgan Johansson (S), till näringsutskottet för att få en förklaring. Moderaternas toppnamn i EU-valet Tomas Tobé gick än längre och anmälde ministern till konstitutionsutskottet, KU.

Läs mer: EU:s länkskatt på väg bli lag – hård kritik mot regeringens kovändning 

Omröstningen har färgats av starka protester, främst i Tyskland men även i Sverige, mot förslagen som enligt kritikerna innebär inskränkningar för användarna på internet. 

Rättighetsorganisationer som ställer sig bakom de nya förslagen menar i stället att det handlar om att upphovsrättsinnehavare nu kommer få skälig ersättning.

Läs mer: Striden om upphovsrätten i EU: Förhandlingarna har strandat 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer