Annons

EU till attack mot Google – misstänker konkurrensbrott

Googles vd Sundar Pichai.
Googles vd Sundar Pichai.
Eu misstänker att Google missbrukar sin dominerande ställning på mobilmarknaden. Nu anklagas sökjätten för konkurrensbrott. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För ett år sedan inledde EU-komissionen en granskning av Googles verksamhet i Europa med fokus på Android. Nu har kommissionen blivit klar med sin preliminära bedömning och skriver att:

"Kommissionens preliminära syn är att Google har genomfört en strategi för mobila enheter för att bevara och stärka sin dominerande ställning i allmänna internetsökningar".

Läs mer: Svensk entreprenör i storbråk med Google "Som att prata med en vägg"

EU-komissionen har skickat ett formellt brev till Google med misstankarna som handlar om hur Google på olika områden hindrat konkurrenter och därmed försämrat för konsumenterna. Bland annat ska Google ha tvingat mobiltelefontillverkare att ha Googles sökmotor och webbläsare förinstallerad. 

Google å sin sida nekar till anklagelserna.

"Android har hjälpt att ta fram ett fantastiskt och hållbart ekosystem baserat på öppen källkod och öppen innovation. Vi ser fram emot att tillsammans med EU-kommissionen demonstrear att Android är bra för konkkurrensen och konsumenterna", skriver Kent Walker, chefsjurist på Google i en kommentar. 

När EU-kommissionens slutliga bedömning är klar är ännu inte känt. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies