Annons

EU-toppen till Di Digital: Stycka Facebook ”ett alternativ”

”Ingenting är gratis. Man betalar ständigt med sin data”, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.
”Ingenting är gratis. Man betalar ständigt med sin data”, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Foto: Lars Dareberg
En av EU:s mäktigaste politiker är en dansk ex-minister som kallar gärna Facebook och Google för monopolister. Men hon är tystlåten om sitt nästa jobb. ”Frågan är svår att besvara”‚ säger Margrethe Vestager.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Detta väntas bli veckan som Margrethe Vestager offentliggör sin kandidatur för jobbet som EU-kommissionens ordförande. Än så länge håller hon knäpptyst om den saken.

”Det återstår att se”, säger konkurrenskommissionären några dagar innan den liberala grupperingen ALDE väntas offentliggöra sina kandidater.

Sedan Margrethe Vestager tillträdde i Bryssel för fem år sedan har hon drivit en hård linje. Till hennes offer hör alla från Apple till Google till den statliga ryska gasjätten Gazprom.

Kontrasten är stor mot USA, där myndigheterna i årtionden har följt Chicagoskolans tankar om en marknad som själv upprätthåller konkurrensen.

För Margrethe Vestager spelar det ingen roll att Facebook och Google erbjuder konsumenterna gratistjänster, eller att Amazon säljer varor billigare än sina konkurrenter.

Hennes mångmiljardböter har bestraffat skatteplanering, diskriminering av konkurrenter och annat hon anser vara konkurrenshämmande. Hon flaggar för att åtkomsten till data kommer att bli en av de närmaste årens viktigaste frågor.

”Ingenting är gratis. Man betalar ständigt med sin data. Överallt man rör sig, produkter man söker efter, vilka man umgås med. Allt detta matar en maskin som kan monetariseras genom att sälja antingen data eller annonser. Det kan röra sig om politiska kampanjer, eller till och med politisk manipulation”, säger Margrethe Vestager.

Vad säger du till dem som menar att du tillämpar lagen för brett?

”Jag tycker att detta är den smalaste tänkbara tolkningen. EU:s grundare valde för 60 år sedan att marknaden skulle tjäna konsumenterna. För att åstadkomma det måste man vaka över missbruk av en dominant marknadsposition, kartellbildningar eller när medlemsländer erbjuder vissa företag fördelar som andra inte får.”

I USA vill demokraternas presidentkandidat Elizabeth Warren stycka upp Amazon, Google och Facebook. Är det ett alternativ för dig?

”Det är ett alternativ, men bara som en sista utväg. Det är helt klart en väldigt långtgående åtgärd att säga åt ett privatägt företag att det inte kan förbli i sin nuvarande struktur. Det vi försöker göra är att hålla dem på rätt sida om lagen med de verktyg vi har.”

Margrethe Vestager väntas bli ett av toppnamnen till posten som EU-kommissionens ordförande.
Margrethe Vestager väntas bli ett av toppnamnen till posten som EU-kommissionens ordförande. Foto: Lars Dareberg

Allt Margrethe Vestager gör går inte igenom.

Google överklagade i höstas sin bot på 44 miljarder kronor efter granskningen av mobilsystemet Android. Apple har betalat över 140 miljarder kronor för sin skatteminimering på Irland, men också överklagat beslutet till EU-domstolen.

För Apples del blir App Store – den enda appbutiken för enheter som Iphone och Ipad – en allt hetare fråga. Högsta domstolen i USA väntas i sommar ta upp huruvida den utgör ett monopol.

Nyligen klagade Spotify på att Apples egen tjänst Apple Music slipper avgiften på 30 procent av alla intäkter i App Store.

Apple ska också ha stängt ute eller försvårat för Spotify på plattformar som den smarta högtalaren Homepod och Apple Watch, något elektronikjätten delvis tillbakavisar.

Margrethe Vestager tog emot Spotifys anmälan förra veckan.

”Vi tar deras klagomål på allvar. Det är inget man skissar på en servett. Det tar lång tid att samla in datan vi behöver för att börja granska ett fall.”

Hur lång tid kommer det att ta?

”Det finns ingen tidsgräns. Men marknader som rör sig fort brukar vi prioritera högt för att se om detta kan utgöra ett mål.”

Har ni tagit emot liknande klagomål om App Store tidigare? 

”Nej, det har vi inte.”

Finns det en risk att europeiska företag regleras så hårt att de inte kan bli lika stora som konkurrenter i USA eller Kina?

”Jag tror det snarare att Europa och europeiska företag sätter standarden. Vi har en lång tradition i Europa av att sätta ramar för marknaden. Vi gjorde det efter den första industriella revolutionen, så att folk skulle få rimligt långa arbetsdagar, vila och en säker arbetsmiljö. Vi har gjort det med farliga substanser inom jordbruket. Europa är troligtvis den bästa platsen att leva på någonsin. Nu behöver vi se till att tekniken tjänar människan och inte tvärtom.”

”Vi måste slåss mot de nationalistiska tendenserna i Europa”, säger Margerethe Vestager.
”Vi måste slåss mot de nationalistiska tendenserna i Europa”, säger Margerethe Vestager. Foto: Lars Dareberg

Margrethe Vestager har bett den danska regeringen om en ny mandatperiod som kommissionär. Den nuvarande går ut i oktober.

Huruvida hon får stanna i Bryssel är oklart. Hennes eget parti, liberala Radikale Venstre, är numera i opposition i Danmark. Landet går till val i juni.

Ändå väntas Margrethe Vestager bli ett av toppnamnen när EU-parlamentets liberala grupp ALDE presenterar ett flertal kandidater till posten som EU-kommissionens ordförande. Listan offentliggörs redan torsdagen den 21 mars.

Kommer du att vara med som ett av namnen?

”Det får vi se.”

Har du svaret redan nu?

”Den frågan är svår att besvara.”

Vore du intresserad av posten som ordförande?

”Det viktigaste är inte vem som får jobbet. Det viktiga är vilken riktning demokratin i Europa ska ta. Många frågor behöver diskuteras grundligt.”

Hon nämner klimatet, den pågående tekniska revolutionen och att antidemokratiska strömningar i länder som Polen, Ungern och Rumänien.

”Vi måste slåss mot de nationalistiska tendenserna i Europa. Men vi måste också berätta vad vill skapa för framtid.”

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer