Annons

EU:s krav på Netflix och Amazon: minst 30 procent lokalproducerat innehåll

Foto: Foto: TT / NTB Scanpix/ TT NYHETSBYRÅN
Flera olika strömningstjänster som används inom EU, till exempel Netflix och Amazon, ska enligt ett lagförslag ha lokalt innehåll i sitt utbud. Minst 30 procent av tjänsternas produkter ska vara lokalproducerat, enligt Variety. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De nya reglerna kommer att godkännas i december, berättar Roberto Viola, avdelningschef för europeiska kommissionens avdelning som reglerar kommunikationsnät, innehåll och teknik, i en intervju med Variety. 

”Vi behöver bara en slutomröstning, men det är en formalitet”, säger han i samband med filmfestivalen i Venedig. 

Netflix, Amazon och andra strömningstjänster kommer att behöva fler tv-serier och filmer producerade i Europa och produkterna ska synas tydligt på plattformarna. Detta genom att beställa innehåll, köpa det eller betala till nationella filmfonder genom ett tillägg till deras abonnemangsavgift, enligt Variety. 

Enligt uppgifter från Roberto Viola till Variety är Netflix inte långt ifrån att redan ha 30 procent av sitt innehåll från Europa, men han säger att de nya reglerna är tänkta att få strömningstjänster att investera mer i produktioner i Europa. 

EU kommer i oktober att redovisa siffror på hur mycket av materialet på Netflix som är europeiskt, för att hjälpa de nationella tillsynsmyndigheterna att tillämpa reglerna, uppger Roberto Viola för Variety. 

Andra EU-regler som är på gång är avsedda att tvinga strömningstjänster och användargenererade plattformar som Youtube att betala mer i upphovsrättsavgifter till film- och tv-producenter samt till författare.

”Paradoxen är att i den digitala värld som internetvärlden har skapat är det plattformarna som får de största delarna av inkomstströmmen och att de som skapar innehållet och driver trafik får de mindre" säger Roberto Viola. 

”Det är vad vi kallar en värdeklyfta som internetvärlden har skapat. Konstnärer och skapare måste kunna omförhandla sina kontrakt”, säger han till Variety.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer