Annons

EU:s länkskatt på väg bli lag – hård kritik mot regeringens kovändning

EU:s ansvariga utskott röstade i dag för de kontroversiella förslagen kring upphovsrätt. Det innebär att förslaget om den så kallade länkskatten är på väg att bli lag i Europa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under tisdagseftermiddagen röstade EU-parlamentets utskott för rättsliga frågor igenom det förslag på nya upphovsrättsregler inom unionen som rådet och parlamentet förhandlat om.

Förslaget röstades igenom med stor majoritet av parlamentarikerna i utskottet, 16 röster för och 9 emot. När beslutet klubbades fylldes omröstningssalen av applåder. Resultatet av omröstningen innebär att det endast är en omröstning i parlamentet som hindrar upphovsrättsreglerna från att bli lag i unionen.

”Det gick som väntat”, säger Max Andersson, som tidigare i februari lämnade Miljöpartiet för att i stället gå med i nystartade Partiet Vändpunkt och som är ende svenske ledamot i utskottet.

Förhandlingarna har varit många och långa. Redan i juni förra året kom utskottet, som i dag röstade igenom det nya förslaget, fram till ett förslag som sedan passades vidare till parlamentet. Väl där klubbade parlamentet i september igenom ett förslag som man skulle lägga framför medlemsländernas regeringar i rådet.

Läs mer: EU: Grönt ljus för att ta betalt för länkar 

Sedan tog det stopp. Som Di Digital tidigare rapporterat strandade förhandlingarna mellan parlamentet och rådet. Inte förrän Österrikes ordförandeskap gått över till Rumänien i början av 2019 kunde man komma vidare i frågan. 

Läs mer: Striden om upphovsrätten i EU: Förhandlingarna har strandat 

Bakom kulisserna i Bryssel och Strasbourg har stora intresseorganisationer och de digitala jättarna, exempelvis Youtube, lobbat hårt för att påverka parlamentarikerna som ska ta ställning i frågan.

Främst är det två stora frågor som parterna stridit om.

Artikel 11 innebär att digitala plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material som användarna lägger upp. Artikeln har av kritiker kallats för ”länkskatt”, dock undantas hyperlänkar, enstaka ord och mycket korta textdelar i det nya lagförslaget.

Men det är mycket oklart exakt hur mycket text det handlar om, vilket sannolikt blir en fråga för EU-domstolen att avgöra om en rättighetsinnehavare går vidare rättsligt mot en plattform där texten spridits och som saknar licensavtal.

Den andra stridsfrågan, artikel 13, innebär att upphovsrättsligt skyddat material, som plattformarna inte betalat licens för, måste plockas bort från sajter eller plattformar, annars väntar böter. En lösning för detta är filter som ska söka efter och upptäcka upphovsrättsskyddat material för att sedan ta bort det. 

Fram till i förra veckan hade Sverige röstat nej för att gå vidare med förslaget, men regeringen ändrade sig och röstade för förslaget i sin helhet. 

”Hade man röstat nej så hade man röstat nej till hela direktivet. Där tyckte vi att fördelarna övervägde nackdelarna, vi vill ha det stora antalet bra artiklar som finns i direktivet”, säger Patrik Sundberg, rättssakkunnig på Justitiedepartementet.

Regeringens vändning har fått Liberalerna att göra ett utspel där man kallar ansvarig minister, Morgan Johansson (S), till näringsutskottet för att få en förklaring till varför Sverige röstade för.

”Det vi vill veta är vad det var som gjorde att regeringen gav klartecken till att godkänna förslaget. Frågan är så pass viktig att man måste ta den tillbaka till riksdagen för att se att vi är med på tåget”, säger Liberalernas näringspolitiske talesperson Arman Teimouri, som trots den politiska markeringen inte vill gå in på eventuella konsekvenser om man inte skulle nöja sig med ministerns svar.

Senare i vår ska så parlamentet ta ställning till det nya förslaget, preliminärt datum för ödesomröstningen är satt till i slutet av mars. Svenske parlamentarikern Max Andersson har hela tiden röstat emot förslaget om de nya upphovsrättsreglerna och hoppas att man kan vända ett tidigare ja till ett nej.

”Givet att det här förslaget är mycket sämre än det förslag vi röstade om i september så borde vi lyckas med att få över tillräckligt många röster”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer