Hoppa till innehållet

Eva Redhe: ”Jag skapade min egen gyllene bur”

Eva Redhe valde att lägga ned sitt företag istället för att sälja det. I dag är hon en av Sveriges tyngsta affärsänglar och drivs av att göra sitt yttersta för att vi ska nå klimatmålen.

Eva Redhe är en av Sveriges viktigaste affärsänglar.
Eva Redhe är en av Sveriges viktigaste affärsänglar.Foto: Amanda Lindgren

”Det är inget extraordinärt. Jag är en vanlig tjej från Falun med vanliga föräldrar. Vi kan alla ha en affärsidé som man kan starta ett bolag kring. Vi kan alla investera, om än på en liten nivå”, säger Eva Redhe.

När man däremot hör om Eva Redhes resa så är den ändå rätt extraordinär. Redan ett år före examen på Handelshögskolan i Stockholm anställdes hon av Investor. Efter en karriär på investmentbolaget och senare Erik Penser Bank är hon i dag en av Sveriges viktigaste affärsänglar. Hon har direkt ägande i över tio startupbolag, har investerat i flera techfonder samt sitter i styrelsen för Första AP-fonden. 

På senare år har hon riktat sitt fokus på bolag med möjligheten att göra skillnad, antingen socialt eller klimatmässigt.

”2030-agendan är tolv år bort. För att vi ska hinna göra något åt de utmaningar vi står inför så måste det stora institutionella kapitalet allokeras till att möta de här behoven. I och med att jag har arbetat i 30 år i kapitalmarknaden och har många kontakter internationellt så har jag positionerat mig som en katalysator för den här omställningen”, säger hon.

”Det här handlar inte om välgörenhet, det är inte hållbart. Man måste kunna få en bra avkastning på den här typen av investeringar.” 

Eva Redhe pratar entusiastiskt om bolagen hon har gått in i: den smarta pillerboxen Pilloxa som även Sophia Bendz investerat i, det kvinnligt grundade fintechbolaget Okapi med fokus på Afrika, produktionsverktyget F-tracks (även kallat "Game of thrones-bolaget"), som nu släpper sin tjänst via Alibaba i Kina, och Lub Foods framtidsglass med fett som inte tas upp av kroppen.

Från att inledningsvis investera i börsnoterade bolag har Eva Redhe de senaste åren svängt till att mest investera i onoterat. Förutom sina egna investeringar har hon även gått in med kapital i DHS Venture Partners som har investerat i bland annat Karma och Airinum, samt i Luca Banderets nya investmentbolag J12 Ventures. Internationellt är hon involverad i Warren Buffets sonsons investeringsbolag IX, med fokus på socialt entreprenörskap.

Förutom affärsängelrollen, samt sin tid på Investor och som vd på Erik Penser Bank har hon även själv genomgått resan av att vara entreprenör med Mercurius Financial Communications som hon drev i sju år tillsammans med studiekamraten Vivianne Holm med start 1994.

Samtidigt som Mercurius hade tre klienters börsnoteringar runt hörnan födde Eva Redhe sonen Adrian sex veckor för tidigt och hon drabbades även av en temporär förlamning.

”Det blev lite av ett vägskäl. Jag insåg att jag hade haft änglavakt med Adrian. Jag hade investerat så mycket i Mercurius och det gick så bra men det blev på något sätt en gyllene bur som jag själv hade skapat. Vi hade då en diskussion om uppköp på vårt företag och då bör man följa med och se att allt fungerar i ett par år. Men jag kände ett akut behov av att styra om mitt liv så jag föreslog att vi skulle trycka på paus”, säger hon.

Eva Redhe har bland annat investerat i Ftrack, Pilloxa, Grace Health och Meduniverse.
Eva Redhe har bland annat investerat i Ftrack, Pilloxa, Grace Health och Meduniverse.Foto: Amanda Lindgren

Det blev ingen försäljning av Mercurius men Eva Redhe är inte ledsen för det.

”Visst hade vi tjänat bra under de här åren men inte alls på den nivån som om vi hade gjort en exit. Jag känner ändå i efterhand att det var ett bra val. Livet pågår och på något sätt får man anpassa sig”, säger hon och skrattar. 

Den svenska techscenen är som bekant ofta porträtterad med manliga grundare eller manliga investerare. Eva Redhe kan däremot ses som en kvinnlig förebild och mentor. 

”Den riktiga makten kommer från en ägarposition, och även från en grundarposition. Det skulle vara väldigt roligt att se fler kvinnor som grundare och investerare och därför försöker jag peppa kvinnor med bra idéer lite extra. En mer blandad maktstruktur skulle göra skillnad även för klimatmålen”, säger hon.

Klimatmålen är något som återkommer i intervjun med Eva Redhe, som känner ett personligt ansvar för att göra sitt.

”Jag känner en enorm klimatstress. Jag är inte den lättsamma personen jag var för 30 år sedan. Det är ont om tid och jag känner ett stort ansvar att göra mitt yttersta för att bidra med det jag kan. Vi går mot en obalans och den obalansen känner vi inte till för vi har aldrig varit i den.”

”Vi behöver en gigantisk omallokering av resurser, framför allt av kapitalet för att finansiera lösningarna och för att skala upp det som faktiskt fungerar. Jag tror att det är möjligt men det är bråttom.”  

Läs även: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Eva Redhe 

Eva Redhes investeringar:

Ftrack – produktionshanteringssystem för den kreativa industrin
Okapi – fintechbolag i Afrika
Pilloxa – digital dosett för bättre hälsa
Grace Health – mens- och fertilitetstracker för utvecklingsländer
Lub Foods – foodtechbolag med varumärket Nicks
Vironova – biotechbolag med analys av nanopartiklar
Happy L-Lord – spelbolag med spel som utvecklas av spelarna själva
Carly´s Natural Company – healthtechbolag med energishots
Färsking – foodtechbolag som tillverkar frukostflingor
Meduniverse – medtechbolag med fiktiva patientfall för utveckling av läkemedel
Spago Nanomedical – noterat på Spotlight, diagnostik och terapi av cancer
DHS Venture Partners – investerat i Karma, Airinum, Insurello och Formulate
IX investments – Howard Buffetts bolag med fokus på hållbara investeringar

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera