Annons

Eva Redhe: ”Jag skapade min egen gyllene bur”

Eva Redhe är en av Sveriges viktigaste affärsänglar.
Eva Redhe är en av Sveriges viktigaste affärsänglar. Foto: Amanda Lindgren
Eva Redhe valde att lägga ned sitt företag istället för att sälja det. I dag är hon en av Sveriges tyngsta affärsänglar och drivs av att göra sitt yttersta för att vi ska nå klimatmålen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Det är inget extraordinärt. Jag är en vanlig tjej från Falun med vanliga föräldrar. Vi kan alla ha en affärsidé som man kan starta ett bolag kring. Vi kan alla investera, om än på en liten nivå”, säger Eva Redhe.

När man däremot hör om Eva Redhes resa så är den ändå rätt extraordinär. Redan ett år före examen på Handelshögskolan i Stockholm anställdes hon av Investor. Efter en karriär på investmentbolaget och senare Erik Penser Bank är hon i dag en av Sveriges viktigaste affärsänglar. Hon har direkt ägande i över tio startupbolag, har investerat i flera techfonder samt sitter i styrelsen för Första AP-fonden. 

På senare år har hon riktat sitt fokus på bolag med möjligheten att göra skillnad, antingen socialt eller klimatmässigt.

”2030-agendan är tolv år bort. För att vi ska hinna göra något åt de utmaningar vi står inför så måste det stora institutionella kapitalet allokeras till att möta de här behoven. I och med att jag har arbetat i 30 år i kapitalmarknaden och har många kontakter internationellt så har jag positionerat mig som en katalysator för den här omställningen”, säger hon.

”Det här handlar inte om välgörenhet, det är inte hållbart. Man måste kunna få en bra avkastning på den här typen av investeringar.” 

Eva Redhe pratar entusiastiskt om bolagen hon har gått in i: den smarta pillerboxen Pilloxa som även Sophia Bendz investerat i, det kvinnligt grundade fintechbolaget Okapi med fokus på Afrika, produktionsverktyget F-tracks (även kallat "Game of thrones-bolaget"), som nu släpper sin tjänst via Alibaba i Kina, och Lub Foods framtidsglass med fett som inte tas upp av kroppen.

För att vi ska hinna göra något åt de utmaningar vi står inför så måste det stora institutionella kapitalet allokeras till att möta de här behoven.

Från att inledningsvis investera i börsnoterade bolag har Eva Redhe de senaste åren svängt till att mest investera i onoterat. Förutom sina egna investeringar har hon även gått in med kapital i DHS Venture Partners som har investerat i bland annat Karma och Airinum, samt i Luca Banderets nya investmentbolag J12 Ventures. Internationellt är hon involverad i Warren Buffets sonsons investeringsbolag IX, med fokus på socialt entreprenörskap.

Förutom affärsängelrollen, samt sin tid på Investor och som vd på Erik Penser Bank har hon även själv genomgått resan av att vara entreprenör med Mercurius Financial Communications som hon drev i sju år tillsammans med studiekamraten Vivianne Holm med start 1994.

Visst hade vi tjänat bra under de här åren men inte alls på den nivån som om vi hade gjort en exit

Samtidigt som Mercurius hade tre klienters börsnoteringar runt hörnan födde Eva Redhe sonen Adrian sex veckor för tidigt och hon drabbades även av en temporär förlamning.

”Det blev lite av ett vägskäl. Jag insåg att jag hade haft änglavakt med Adrian. Jag hade investerat så mycket i Mercurius och det gick så bra men det blev på något sätt en gyllene bur som jag själv hade skapat. Vi hade då en diskussion om uppköp på vårt företag och då bör man följa med och se att allt fungerar i ett par år. Men jag kände ett akut behov av att styra om mitt liv så jag föreslog att vi skulle trycka på paus”, säger hon.

Eva Redhe har bland annat investerat i Ftrack, Pilloxa, Grace Health och Meduniverse.
Eva Redhe har bland annat investerat i Ftrack, Pilloxa, Grace Health och Meduniverse. Foto: Amanda Lindgren

Det blev ingen försäljning av Mercurius men Eva Redhe är inte ledsen för det.

”Visst hade vi tjänat bra under de här åren men inte alls på den nivån som om vi hade gjort en exit. Jag känner ändå i efterhand att det var ett bra val. Livet pågår och på något sätt får man anpassa sig”, säger hon och skrattar. 

Den svenska techscenen är som bekant ofta porträtterad med manliga grundare eller manliga investerare. Eva Redhe kan däremot ses som en kvinnlig förebild och mentor. 

”Den riktiga makten kommer från en ägarposition, och även från en grundarposition. Det skulle vara väldigt roligt att se fler kvinnor som grundare och investerare och därför försöker jag peppa kvinnor med bra idéer lite extra. En mer blandad maktstruktur skulle göra skillnad även för klimatmålen”, säger hon.

Jag känner en enorm klimatstress. Jag är inte den lättsamma personen jag var för 30 år sedan

Klimatmålen är något som återkommer i intervjun med Eva Redhe, som känner ett personligt ansvar för att göra sitt.

”Jag känner en enorm klimatstress. Jag är inte den lättsamma personen jag var för 30 år sedan. Det är ont om tid och jag känner ett stort ansvar att göra mitt yttersta för att bidra med det jag kan. Vi går mot en obalans och den obalansen känner vi inte till för vi har aldrig varit i den.”

”Vi behöver en gigantisk omallokering av resurser, framför allt av kapitalet för att finansiera lösningarna och för att skala upp det som faktiskt fungerar. Jag tror att det är möjligt men det är bråttom.”  

Läs även: Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare: Eva Redhe 

Eva Redhes investeringar:

Ftrack – produktionshanteringssystem för den kreativa industrin
Okapi – fintechbolag i Afrika
Pilloxa – digital dosett för bättre hälsa
Grace Health – mens- och fertilitetstracker för utvecklingsländer
Lub Foods – foodtechbolag med varumärket Nicks
Vironova – biotechbolag med analys av nanopartiklar
Happy L-Lord – spelbolag med spel som utvecklas av spelarna själva
Carly´s Natural Company – healthtechbolag med energishots
Färsking – foodtechbolag som tillverkar frukostflingor
Meduniverse – medtechbolag med fiktiva patientfall för utveckling av läkemedel
Spago Nanomedical – noterat på Spotlight, diagnostik och terapi av cancer
DHS Venture Partners – investerat i Karma, Airinum, Insurello och Formulate
IX investments – Howard Buffetts bolag med fokus på hållbara investeringar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer