Annons

Ex-ministern lämnar näringslivet efter miljonförlust

Foto: Oskar Omne
Den forna ministern Aida Hadzialic avslutar den korta karriären i näringslivet och går tillbaka till politiken. Bakom sig lämnar hon en startup som växt, men visat röda siffror.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyligen stod det klart att socialdemokraten Aida Hadzialic gör återtåg i politiken. Den förra ministern blir ny gruppledare och regionråd i opposition i Stockholm.

Aida Hadzialic har inte varit aktiv inom politiken sedan hon åkte fast för rattfylla under sommaren 2016 och avgick som gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Under pausen från politiken var ex-ministern med och grundade startup-bolaget Nordic West Office, en ny gren inom det nordiska strategiföretaget Miltton.

”Jag tycker det har varit väldigt lärorikt. Jag tror att det är en god erfarenhet för förtroendevalda att ta sig an det privata näringslivet för ett eller annat sätt. Man förstår på ett helt annat sätt hur ekonomiska värden skapas och att näringslivet är en central del av vår tillväxt och vårt välstånd”, säger Aida Hadzialic.

Aida Hadzialic var chef för konsultsatsningens nordiska del och satt i ledningsgruppen. Bolaget erbjuder rådgivningsverksamhet, analyser och riskbedömningar med geopolitiskt fokus, bland annat kring Brexit och handeln med USA.

Bland backarna av Nordic West Office fanns Nokias tidigare vd Jorma Ollila, den tidigare amerikanske ambassadören i Finland Charles Adams och Risto Pentitillä, vd för handelskammaren i Finland. 

Läs mer: Exministern blir näringslivskonsult 

Men tiden som entreprenör och företagsbyggare blev ingen dans på rosor för socialdemokraten. Nordic West Office lämnade nyligen in sin första årsredovisning till finska myndigheter, som täcker perioden augusti 2017 fram till sista december förra året. 

I årsredovisningen står att läsa att Nordic West Office omsatte drygt 1,1 miljoner euro, motsvarande 11,8 miljoner kronor. 

Samtidigt var förlusterna ett faktum. Resultatet på sista raden hamnade på minus dryga 174.000 euro, motsvarande 1,8 miljoner kronor. 

”Det är naturligt för en startup att ägaren fortsätter investera kapital för att bygga upp en långsiktig verksamhet. Det tar vanligtvis några år innan förlust vänds till överskott. Sedan är det naturligtvis upp till ledning och styrelse att sätta förutsättningarna och ägarna var eniga om inriktningen”, säger Aida Hadzialic.

Fredrik Andersson är ledamot i Milttongruppens styrelse och partner i bolaget. Han berättar att man ser långsiktigt på Nordic West Office och att den har en stark backning finansiellt.

”Resultatet var förväntat: vi satsade stort på att bygga upp business och är långsiktiga i vår investering”, skriver han i en kommentar till Di.

Under perioden hade Aida Hadzialics konsultbyrå sex anställda som tillsammans kostade bolaget 625.000 euro, motsvarande 6,8 miljoner kronor, i löner.

Trots de röda siffrorna är Aida Hadzialic tillfreds med åren i näringslivet.

”Jag tycker absolut att det var lyckat i och med att bolaget fick en växande klientlista, som fortfarande växer. Intäkterna kom in, bolaget har gått framåt både i Norden och USA där vi också är verksamma så tillväxten var absolut på plats.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer