Annons

Expert: Tiktok kan vara ett säkerhetshot

Varför blev avstängningen av en tonårstjejs konto på musikappen Tiktok en världsnyhet? Tiktok säger att det hela rör sig om ett missförstånd – men enligt kritiker är det ännu ett exempel på Kinas långa arm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Avstängningen av den amerikanska 17-åringen Feroza Aziz konto på Tiktok följde kort efter att en film där hon pratar om Kinas behandling av uigurer fått stor spridning på plattformen.

Tiktok, en av de snabbast växande sociala medier-plattformerna i världen, ägs av det kinesiska företaget Bytedance och har det senaste året mottagit en lång rad anklagelser om censur och spionage å den kinesiska statens vägnar. I och med avstängningen av Aziz blossade anklagelserna upp på nytt.

Tidigare har bland annat tidningen The Guardian publicerat läckta dokument med instruktioner för plattformens moderatorer om att censurera filmer som nämner sådant som Falun Gong, taiwanesisk självständighet och Himmelska fridens torg.

Företaget har genomgående förnekat anklagelser om att det går den kinesiska statens ärenden och den senaste händelsen rör sig enligt dem om ett missförstånd. Att Aziz konto stängdes av hade inget med filmen att göra, och att filmen raderades från plattformen berodde på ett ”moderationsfel”. Tonåringen har återigen fått tillgång till sitt konto, och den film där hon pratar om Kinas lägerinternering av uigurer i provinsen Xinjiang är tillbaka på plattformen.

”Givet teknikkriget mellan USA och Kina är det mycket anklagelser som far runt, och det är alltid svårt att bevisa sådana här saker som censur”, säger Kinakännaren Kristina Sandklef.

Men, påpekar Kristina Sandklef, det finns lagstiftning i Kina som innebär att alla kinesiska medborgare och organisationer är skyldiga att delge staten information om en sådan begäran inkommer. Och farhågorna har framför allt handlat om vad det skulle innebära om Tiktoks data från alla de miljoner utländska användarna hamnar hos Kina.

Tiktok hävdar att data om exempelvis amerikanska kunder lagras i USA och att inget av det omfattas av kinesisk lag.

Kristina Sandklef anser dock att farhågorna kan vara berättigade.

”Som Kina utvecklas i dag med ökat politiskt förtryck så tycker jag att de kan vara det. Hade Kina varit en vanlig demokrati hade det inte varit så mycket att diskutera, men här finns ju andra drivkrafter.”

Enligt Kristina Sandklef kan det för Kina exempelvis vara av intresse att man genom data kan lära känna personer.

”Det är lite som hur kinesiska cyberattacker kan gå till. Man lär sig vem som är dina kompisar och vad ni tycker om att göra.”

Det gör det exempelvis lättare att utforma trovärdiga mejl med ”oren kod”, så kallade trojaner, som gör att datorer kan tas över, säger Sandklef.

”De flesta som använder Tiktok är unga och helt irrelevanta för spionage i dag, men det vet man ju inte var de personerna är om 20 år.”

Uppgifter i amerikanska medier gör gällande att en utredning om huruvida Tiktok kan utgöra ett säkerhetshot har inletts i USA, och SVT har rapporterat om att även svenska politiker nu börjat uttrycka oro i frågan.

Bland annat sade Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Rasmus Ling att ”man behöver ta den här typen av risker på största allvar”.

”Många regimer försöker komma över information så man måste vara vaksam på sådant som hotar Sveriges säkerhet”, sade han till SVT.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer