Hoppa till innehållet

Expert: Tiktok kan vara ett säkerhetshot

Varför blev avstängningen av en tonårstjejs konto på musikappen Tiktok en världsnyhet? Tiktok säger att det hela rör sig om ett missförstånd – men enligt kritiker är det ännu ett exempel på Kinas långa arm.

Avstängningen av den amerikanska 17-åringen Feroza Aziz konto på Tiktok följde kort efter att en film där hon pratar om Kinas behandling av uigurer fått stor spridning på plattformen.

Tiktok, en av de snabbast växande sociala medier-plattformerna i världen, ägs av det kinesiska företaget Bytedance och har det senaste året mottagit en lång rad anklagelser om censur och spionage å den kinesiska statens vägnar. I och med avstängningen av Aziz blossade anklagelserna upp på nytt.

Tidigare har bland annat tidningen The Guardian publicerat läckta dokument med instruktioner för plattformens moderatorer om att censurera filmer som nämner sådant som Falun Gong, taiwanesisk självständighet och Himmelska fridens torg.

Företaget har genomgående förnekat anklagelser om att det går den kinesiska statens ärenden och den senaste händelsen rör sig enligt dem om ett missförstånd. Att Aziz konto stängdes av hade inget med filmen att göra, och att filmen raderades från plattformen berodde på ett ”moderationsfel”. Tonåringen har återigen fått tillgång till sitt konto, och den film där hon pratar om Kinas lägerinternering av uigurer i provinsen Xinjiang är tillbaka på plattformen.

”Givet teknikkriget mellan USA och Kina är det mycket anklagelser som far runt, och det är alltid svårt att bevisa sådana här saker som censur”, säger Kinakännaren Kristina Sandklef.

Men, påpekar Kristina Sandklef, det finns lagstiftning i Kina som innebär att alla kinesiska medborgare och organisationer är skyldiga att delge staten information om en sådan begäran inkommer. Och farhågorna har framför allt handlat om vad det skulle innebära om Tiktoks data från alla de miljoner utländska användarna hamnar hos Kina.

Tiktok hävdar att data om exempelvis amerikanska kunder lagras i USA och att inget av det omfattas av kinesisk lag.

Kristina Sandklef anser dock att farhågorna kan vara berättigade.

”Som Kina utvecklas i dag med ökat politiskt förtryck så tycker jag att de kan vara det. Hade Kina varit en vanlig demokrati hade det inte varit så mycket att diskutera, men här finns ju andra drivkrafter.”

Enligt Kristina Sandklef kan det för Kina exempelvis vara av intresse att man genom data kan lära känna personer.

”Det är lite som hur kinesiska cyberattacker kan gå till. Man lär sig vem som är dina kompisar och vad ni tycker om att göra.”

Det gör det exempelvis lättare att utforma trovärdiga mejl med ”oren kod”, så kallade trojaner, som gör att datorer kan tas över, säger Sandklef.

”De flesta som använder Tiktok är unga och helt irrelevanta för spionage i dag, men det vet man ju inte var de personerna är om 20 år.”

Uppgifter i amerikanska medier gör gällande att en utredning om huruvida Tiktok kan utgöra ett säkerhetshot har inletts i USA, och SVT har rapporterat om att även svenska politiker nu börjat uttrycka oro i frågan.

Bland annat sade Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Rasmus Ling att ”man behöver ta den här typen av risker på största allvar”.

”Många regimer försöker komma över information så man måste vara vaksam på sådant som hotar Sveriges säkerhet”, sade han till SVT.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera