Annons

Experten: ”Digitaliseringen är den stora ödesfrågan”

Johan Magnusson är docent och föreståndare för Swedish Center for Digital Innovation, SCDI, vid Göteborgs universitet.
Johan Magnusson är docent och föreståndare för Swedish Center for Digital Innovation, SCDI, vid Göteborgs universitet.
När konjunkturen vänder kommer industrin att ställa krav på en digitalisering som offentlig sektor inte är redo att möta. Det menar digitaliseringsforskaren Johan Magnusson, som ser stora faror i politikernas okunskap i frågan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Industrin har identifierat digitaliseringen som den stora ödesfrågan, men vi har haft en enorm högkonjunktur och man har haft fullt upp med att leverera enligt orderböckerna”, säger Johan Magnusson, docent och föreståndare för Swedish Center for Digital Innovation, SCDI, vid Göteborgs universitet.

Han ser allvarliga brister i offentlig sektors beredskap att möta de nya krav som den digitala omställningen ställer. Samtidigt ligger industrin i startgroparna att ta sig an utmaningen.

”När konjunkturen vänder kommer näringslivet samlas vid pumpen vad gäller digitaliseringen, medan politiker och offentlig sektor inte har kommit igång på samma sätt”, säger han.

Läs mer: Så har det gått för digitaliseringsminister Peter Eriksson 

Johan Magnusson farhågor är i linje med de hos den internationella organisationen OECD, som nyligen lämnade en stor utredning till regeringen om hur Sverige ligger till i den digitala omställningen. I rapporten identifierar OECD de steg som Sverige tog tidigt i den digitala omställningen som en avgörande faktor för den svenska ekonomins starka utveckling. Samtidigt ser organisationen även ett antal utmaningar för att Sverige inte ska halka efter när allt fler länder hinner ikapp.

Det är ett rent teknikperspektiv, medan digitalisering egentligen handlar om nya verksamhetsmodeller.

Trots det är politikens intresse för frågan på de flesta håll ljummet, enligt Di Digitals granskning som kartlägger vad riksdagspartierna har gjort för digitaliseringen och vad de lovar inför kommande mandatperiod. Granskningen visar exempelvis att bara hälften av partierna kommunicerar sitt ställningstagande i frågan via sina hemsidor och av de tre partier som hittills har presenterat sina valmanifest inför det kommande valet nämns frågan bara i ett.

Läs mer: Tunt med digitalt valfläsk inför valet 

Ointresset är oroväckande, menar Johan Magnusson.

”Sverige har haft en jättehög digital mognad traditionellt sett då vi har gjort stora investeringar i infrastrukturen. Det vi är dåliga på är att få synergier ut de här investeringarna. Gör man en liknelse med näringslivet, så är vi en koncern utan koncernstyrning”, säger han.

Framför allt pekar han på infrastruktur i form av bredband, som framgångsrikt har byggts ut till att i dag täcka merparten av landet, men är fortsatt en hjärtefråga för bland annat Centerpartiet. En viktig investering, men enligt Johan Magnusson påminner den mer om den tidiga datoriseringen, än digitalisering.

”Det är ett rent teknikperspektiv, medan digitalisering egentligen handlar om nya verksamhetsmodeller och nya förutsättningar för att skapa värde”, säger han.

I den meningen ligger ansvaret för digitaliseringen snarare på civilminister Ardalan Shekarabi (S) än digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), menar han. Exempelvis har Ardalan Shekarabi i den rollen varit ansvarig för att inrätta Myndigheten för digital förvaltningen, Digg, som ska starta upp sin verksamhet i Sundsvall i höst med uppgiften att se till myndigheternas digitala omställning.

Offentlig sektor tappar sin relevans och andra, privata aktörer tar över, exempelvis börjar folk att söka sig till Kry istället för landstingets vårdcentraler.

Att offentlig sektor genomgår en lyckad digitalisering är avgörande, men hur stor befogenhet it-myndigheten kommer att få och hur den ska fungera i samklang med den grundlagsskyddade självbestämmanderätten återstår att se. Att ingen myndighet får styra över en annan har stora fördelar, men är samtidigt problematisk för den digitala omställningen.

”Självbestämmanderätten har tjänat oss väl. Den är bra mot korruption, den är bra mot ministerstyre, men den är katastrofal för it. Staten lägger 30 miljarder kronor årligen på it – pengar som spolas ned i toaletten eftersom alla bygger eget och ingen har mandatet att sätta en övergripande standard”, säger Johan Magnusson.

Läs mer: Fiber, digital vård och AI – så vill partierna digitalisera Sverige 

Att näringslivet går i bräschen för innovation och är drivande i genomgående samhällsskiften är sig inget ovanligt, men halkar den offentliga sektorn efter blir det problem i kontaktytorna mellan det offentliga och det privata, menar Johan Magnusson.

"Offentlig sektor tappar sin relevans och andra, privata aktörer tar över, exempelvis börjar folk att söka sig till Kry istället för landstingets vårdcentraler. Det är i sig inget fel, men det ska i så fall ske genom en strategi, inte av okunskap och oförmåga att leverera från offentligt håll", säger han.

Ett hopp står till den nya it-myndigheten att hjälpa offentlig sektor att hinna ikapp, men som Di Digitals granskning visar, är intresset för digitaliseringsfrågan svag bland riksdagspartierna, vilket riskerar att resultera i att den nya myndigheten blir tandlös.

”Jag tror inte att något parti kommer att gå till val på frågan. Samtidigt har vi ett högt ställt mål om att bli bäst på digitalisering, men det kommer inte att gå om vi inte har ett centralt mandat. Till syvende och sist är det här en styrningsfråga som måste lösas”, säger Johan Magnusson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer