Annons

Experten om Trumps twitterbråk: ”Jag får ge presidenten rätt”

Nils Funcke är journalist, debattör och yttrandefrihetsexpert.
Nils Funcke är journalist, debattör och yttrandefrihetsexpert. Foto: Janerik Henriksson/TT
Mark Zuckerberg står i mitt i en hatstorm efter att inte ha agerat på de senaste av president Donald Trumps utspel. Men den svenske yttrandefrihetsexperten Nils Funcke ger Facebookchefen rätt. ”Det fria ordet ska alltid vara fritt”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Twitter har markerat en av presidentens tweets som potentiellt falskt och gömt en annan.

Facebook har inte gjort någonting.

”Twitter har verkligen tagit på sig ett ansvar man inte har”, konstaterar Nils Funcke och erkänner att han motvilligt måste ge president Trump rätt i frågan.

Skillnaden mellan de två techjättarna har lett till en enorm debatt i USA om hur plattformar ska förväntas agera. Även internt har Mark Zuckerberg blivit rejält sågad för sin likgiltighet.

”Att tillgängliggöra en plattform för att uppmana till våld och sprida disinformation är oacceptabelt, oavsett vem du är eller om det är nyhetsmässigt”, skrev Facebooks chefsdesigner för ”Facebook portal”, Andrew Crow.

”Jag vet inte vad jag ska göra, men att inte göra något är inte acceptabelt. Jag är FB-anställd och jag håller inte absolut inte med om Marks beslut att inte göra någonting åt Trumps senaste poster, vilka uppenbarligen uppmanar till våld”, skrev forskningschefen Jason Stirman.

Trumps tweet – och Twitters varning.
Trumps tweet – och Twitters varning.

Tweeten hela USA pratar om är den där presidenten citerar en varning som ska ha använts under medborgarrättsrörelsen och av en vit polischef: ”When the looting starts, the shooting starts.”

Den betyder i korta drag att när plundringar börjar ske, då kommer polisen att svara med skjutvapen.

Hur illa det än låter så har det för frågan om plattformarnas ansvar mindre betydelse, menar Nils Funcke. Det ska aldrig vara upp till dem – ”elektroniska anslagstavlor”, som de juridiskt kallas i Sverige – att bedöma innehållet, säger han.

”Är dumheternas som uttalas ett brott så ska de tas ned av plattformen, och sedan får man göra som man gör med alla brott. Anmäla dem”, säger han.

Om en politiker uttalar något ska det bemötas sakligt och i frågan, menar han.

”Det spelar ingen roll om det är på Vita huset hemsida, på en läskback i gathörnet eller på Twitter… Gud bevare oss den dagen vi har multinationella företag som ska upprätta regelverk och moderera vad som får sägas på internet.”

Läs mer: Mark Zuckerberg: Därför gjorde Twitter fel med Trump

Mark Zuckerberg svarade själv på kritiken under helgen. Han skrev på Facebook att han brottats med frågan om Trumps inlägg strider mot några av Facebooks policys – vilket skulle berättiga att inlägget plockades ned – men att så inte var fallet.

”Jag motsätter mig starkt hur presidenten talade om det här, men jag tror att människor måste se det själva. För i slutändan kan bara ansvar utkrävas av människor med makt när deras uttalanden får granskas i det fria”, skrev Zuckerberg.

Länk till facebook

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer