Annons

Experten efter Facebook-läckan: ”Tänk på Facebook Messenger som ett vykort”

Eva Ossiansson är varumärkesforskare vid Handelshögskolan i Göteborg.
Eva Ossiansson är varumärkesforskare vid Handelshögskolan i Göteborg. Foto: TT/Press
Ursprunget till Facebook-läckan var ett personlighetstest där användare loggade in via sitt Facebook-konto. Här är expertens tips om hur du undviker att din data används på olovligt sätt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I svallvågorna efter den största dataläckan i Facebooks historia, där 50 miljoner användares uppgifter delades med analysfirman Cambridge Analytica, har frågan om vad vi delar med oss av på Facebook dykt upp än en gång. 

Läs även: Facebook-läckan: Det här har hänt 

Varumärkesforskaren Eva Ossiansson vid Handelshögskolan på Göteborgs universitet, är en av medförfattarna till en forskningsrapport om hur vi lämnar "fotspår som avtryck i cement när man är ute på nätet”.

”Det talas om att vi har fått mycket större makt för att vi kan kontrollera och påverka saker och ting genom sociala medier. Å andra sidan lämnar vi så otroligt mycket digitala spår efter oss. Företag och verksamheter kan samla in ofantligt mycket data kring allting du gör i dag. Det är vi inte helt medvetna om”, säger Eva Ossiansson.

Dataläckan till analysfirman Cambridge Analytica resulterade i att information om Facebook-användare användes utan deras samtycke. Bland annat ska uppgifterna enligt analysbolaget ha hjälpt att sätta Donald Trump på presidentposten.

Många av oss har säkert deltagit i test om hur vi skulle se ut som det motsatta könet, sambotestet eller vilken seriekaraktär man är mest lik.

Är det här ett problem?

”Det finns ofantliga möjligheter att kartlägga oss, det vi gör, det vi säger och det vi tycker. Säkerheten är ett problem för den enskilda individen så länge vi inte själva kan spåra eller förstå var det vi delar med oss av hamnar. Då vet vi inte heller hur den här informationen används och om det är något som du kan stå för”, säger Eva Ossiansson.

I många fall använder vi Facebook för inloggning på en rad tjänster och appar, vilket betyder att vi går med på att dela uppgifter från den sociala mediesajten med bolagen. 

”I samma stund som vi gör det så kommer vi också bli rätt så övervakade. Då har vi ju godkänt en kanal in.”

Genom att gå in på sitt konto på Facebook och kontrollera inställningar för appar, kan man se en lista på alla de appar och tjänster man har godkänt att dela information med. Dejtingsajter, nyhetssajter och alla möjliga appar från år tillbaka kan dyka upp (i alla fall på undertecknads Facebook-konto). 

Apparna som man är inloggad på via Facebook hittas under inställningar/appar.

Eva Ossiansson varnar speciellt för olika typer av tester som ofta delas friskt på Facebook. Många av oss har säkert deltagit i test om hur vi skulle se ut som det motsatta könet, sambotestet eller vilken seriekaraktär man är mest lik. Förutom att ta del av dina egna uppgifter samlar de även in data om personer i ditt kontaktnät. 

”Appar och tester ska man ställa sig lite tveksam till”, säger hon.

Ska man undvika att göra tester Via Facebook?

”Ja, om du inte är beredd att dela din information med andra. Det kan verka kul och lite oskyldigt men du utsätter dig för en risk”, säger Eva Ossiansson och fortsätter.

”Var informationen tar vägen vet vi inte alltid. Men när vi får reda på det som i det senaste fallet, då är det allvarligt nog. Det finns många potentiella scenarion. Information är värt guld i dag eftersom det handlar om att komma över data kring olika typer av beteende.”  

Läs även: Zuckerbergs nota för dataläckan: 50 miljarder

Vad ska vi tänka på när vi använder sociala medier?

"Tänk på vad du delar och med vem och vilka vänner du har och vilka som ingår i den närmaste kretsen. Var extremt noggrann med tester. Det handlar om var dina bilder och vad du skriver tar vägen. De kan få fötter och landa någon annanstans”, säger Eva Ossiansson.

Hur säkert är det att till exempel använda Facebooks chattverktyg Messenger?

”Man kan se det som att alla system är sammankopplade. Jag skulle rekommendera att man ser alla sms, chatt och mejl som ett vykort. Kan du stå för informationen, det är frågan du måste ställa dig själv. Sen får man ta ett individuellt beslut om det här en viktig integritetsfråga för dig.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies