Hoppa till innehållet

Experten efter Facebook-läckan: ”Tänk på Facebook Messenger som ett vykort”

Ursprunget till Facebook-läckan var ett personlighetstest där användare loggade in via sitt Facebook-konto. Här är expertens tips om hur du undviker att din data används på olovligt sätt.

Eva Ossiansson är varumärkesforskare vid Handelshögskolan i Göteborg.
Eva Ossiansson är varumärkesforskare vid Handelshögskolan i Göteborg.Foto: TT/Press

I svallvågorna efter den största dataläckan i Facebooks historia, där 50 miljoner användares uppgifter delades med analysfirman Cambridge Analytica, har frågan om vad vi delar med oss av på Facebook dykt upp än en gång. 

Läs även: Facebook-läckan: Det här har hänt 

Varumärkesforskaren Eva Ossiansson vid Handelshögskolan på Göteborgs universitet, är en av medförfattarna till en forskningsrapport om hur vi lämnar "fotspår som avtryck i cement när man är ute på nätet”.

”Det talas om att vi har fått mycket större makt för att vi kan kontrollera och påverka saker och ting genom sociala medier. Å andra sidan lämnar vi så otroligt mycket digitala spår efter oss. Företag och verksamheter kan samla in ofantligt mycket data kring allting du gör i dag. Det är vi inte helt medvetna om”, säger Eva Ossiansson.

Dataläckan till analysfirman Cambridge Analytica resulterade i att information om Facebook-användare användes utan deras samtycke. Bland annat ska uppgifterna enligt analysbolaget ha hjälpt att sätta Donald Trump på presidentposten.

Är det här ett problem?

”Det finns ofantliga möjligheter att kartlägga oss, det vi gör, det vi säger och det vi tycker. Säkerheten är ett problem för den enskilda individen så länge vi inte själva kan spåra eller förstå var det vi delar med oss av hamnar. Då vet vi inte heller hur den här informationen används och om det är något som du kan stå för”, säger Eva Ossiansson.

I många fall använder vi Facebook för inloggning på en rad tjänster och appar, vilket betyder att vi går med på att dela uppgifter från den sociala mediesajten med bolagen. 

”I samma stund som vi gör det så kommer vi också bli rätt så övervakade. Då har vi ju godkänt en kanal in.”

Genom att gå in på sitt konto på Facebook och kontrollera inställningar för appar, kan man se en lista på alla de appar och tjänster man har godkänt att dela information med. Dejtingsajter, nyhetssajter och alla möjliga appar från år tillbaka kan dyka upp (i alla fall på undertecknads Facebook-konto). 

Apparna som man är inloggad på via Facebook hittas under inställningar/appar.
Apparna som man är inloggad på via Facebook hittas under inställningar/appar.Foto: Skärmdump

Eva Ossiansson varnar speciellt för olika typer av tester som ofta delas friskt på Facebook. Många av oss har säkert deltagit i test om hur vi skulle se ut som det motsatta könet, sambotestet eller vilken seriekaraktär man är mest lik. Förutom att ta del av dina egna uppgifter samlar de även in data om personer i ditt kontaktnät. 

”Appar och tester ska man ställa sig lite tveksam till”, säger hon.

Ska man undvika att göra tester Via Facebook?

”Ja, om du inte är beredd att dela din information med andra. Det kan verka kul och lite oskyldigt men du utsätter dig för en risk”, säger Eva Ossiansson och fortsätter.

”Var informationen tar vägen vet vi inte alltid. Men när vi får reda på det som i det senaste fallet, då är det allvarligt nog. Det finns många potentiella scenarion. Information är värt guld i dag eftersom det handlar om att komma över data kring olika typer av beteende.”  

Läs även: Zuckerbergs nota för dataläckan: 50 miljarder

Vad ska vi tänka på när vi använder sociala medier?

"Tänk på vad du delar och med vem och vilka vänner du har och vilka som ingår i den närmaste kretsen. Var extremt noggrann med tester. Det handlar om var dina bilder och vad du skriver tar vägen. De kan få fötter och landa någon annanstans”, säger Eva Ossiansson.

Hur säkert är det att till exempel använda Facebooks chattverktyg Messenger?

”Man kan se det som att alla system är sammankopplade. Jag skulle rekommendera att man ser alla sms, chatt och mejl som ett vykort. Kan du stå för informationen, det är frågan du måste ställa dig själv. Sen får man ta ett individuellt beslut om det här en viktig integritetsfråga för dig.”

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera