Annons

Experterna: Därför rasar kryptovalutorna

Under tisdagsförmiddagen föll en rad större kryptovalutor i värde.
Under tisdagsförmiddagen föll en rad större kryptovalutor i värde. Foto: Janerik Henriksson/TT
Kryptovalutorna har haft en svart tisdag med ras på uppemot 20 procent. Värst har det varit för de mindre valutorna ripple, cardano och stellar. ”Mindre kryptovalutor kan kollapsa ganska mycket på grund av den överspekulation som varit”, säger Eric Wall på Cinnober till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan årsskiftet har kryptovalutorna krupit neråt från sina högsta nivåer som de nådde i december. Under tisdagen fortsatte bitcoin, ripple, ether och ett antal andra kryptovalutor att falla. Bitcoin, som är den största kryptovalutan, tappade 14 procent till 11 940 dollar, vilket är dess lägsta nivå sedan 4 december i fjol. 

Även uppstickarna ripple och ether såg sitt värde krympa. Ripple, som steg med 36 000 procent under 2017, förlorade drygt 21 procent av sitt värde under tisdagen. Ether tappade närmare 15 procent. 

Läs även: Bitcoins värde sjunker – nu 7000 dollar lägre än toppnoteringen

"Vi ser kortsiktiga investerare som drar sig ur en marknad med hög risk, och en snöbollseffekt när fler spekulanter drar sig ur i takt med att priset faller”, säger Claire Ingram Bogusz som forskar kring kryptovalutor och blockkedjan vid Handelshögskolan i Stockholm, till Di Digital.

Hon tror på en återhämtning, åtminstone för vissa kryptovalutor.

"Men den underliggande blockkedjetekniken har bevisat sig, så valutor med ett användningsområde, som exempelvis ether, kommer sannolikt att fortsätta vara efterfrågade och stabilisera sig”‚ säger hon.

Eric Wall är kryptoexpert på finansteknikbolaget Cinnober. 

Vad är det som får kryptokurserna att rasa?

”Under slutet av 2017 har det hänt mycket på kryptomarknaden med en stor tillströmning av nya investerare, många från Kina och Sydkorea. Den här typen av investerare tillhör kategorin mainstream och är den nervösaste investerargruppen och de är väldigt känsliga för prisrörelser. De spekulerar oftare i mindre kryptovalutor som stellar och ripple, som kanske inte bygger på de starkaste fundamenten och medför mycket större risk”, säger Eric Wall.

”De här investeringarna har drivit upp priset på de mindre kryptovalutorna rejält. Nu ryktas det om att åtkomsten till marknaden kommer begränsas för användare i Kina och Sydkorea.”

Enligt Eric Wall handlar oroligheterna om den kinesiska regeringens planer på att blockera tillgången till plattformar som tillhandahåller centraliserad handel. Det skulle betyda att de kineser som handlat med kryptovalutor i andra länder inte längre skulle få tillgång. För Sydkorea handlar det om att landets justitieminister Park Sang-Ki meddelat att regeringen förberedde ett förslag om förbud av kryptovalutor

Förutom de nationella faktorerna på de två marknaderna finns det även oro globalt över att förlora de kinesiska och sydkoreanska investerarnas köpkraft, enligt Eric Wall.

Läs även: Kina trappar upp åtgärder mot kryptohandel 

”På grund av att ripple och de andra mindre kryptovalutornas kurser drivs av nya asiatiska investerare är det inte konstigt att de är väldigt volatila. Det är fullt förväntat”, säger Eric Wall och fortsätter:

”När det kommer till bitcoins ras så befinner sig valutan inom sitt konsolideringsintervall, 19 000 till 11 000 dollar. Nu håller den på att testa sitt undre intervall. Det är inte konstigt att kursen studsar runt där.”

Myndigheter har varit kritiska mot kryptovalutorna tidigare, varför har det så stor effekt nu?

”Mycket av handeln har skett på de sydkoreanska börserna och det är den handeln som har drivit kursen uppåt. I Kina, Sydkorea och Japan har de en annan riskaptit. De ser investeringar i kryptovalutor mer som gambling.”

Vad tror du kommer att hända nu?

”Det kan bli ostadigt i några månader nu med ett antal dippar. Störst risk finns det bland de mindre kryptovalutorna som inte har något direkt användningsområde och inte förtjänar sina höga värderingar. De kan kollapsa ganska mycket på grund av den överspekulation som varit. Bitcoin är jag fortfarande rätt säker på och tror att den kommer att återhämta sig till sommaren”, säger Eric Wall. 

 Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer