Hoppa till innehållet

Experterna: Därför rasar kryptovalutorna

Kryptovalutorna har haft en svart tisdag med ras på uppemot 20 procent. Värst har det varit för de mindre valutorna ripple, cardano och stellar. ”Mindre kryptovalutor kan kollapsa ganska mycket på grund av den överspekulation som varit”, säger Eric Wall på Cinnober till Di Digital.

Under tisdagsförmiddagen föll en rad större kryptovalutor i värde.
Under tisdagsförmiddagen föll en rad större kryptovalutor i värde.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sedan årsskiftet har kryptovalutorna krupit neråt från sina högsta nivåer som de nådde i december. Under tisdagen fortsatte bitcoin, ripple, ether och ett antal andra kryptovalutor att falla. Bitcoin, som är den största kryptovalutan, tappade 14 procent till 11 940 dollar, vilket är dess lägsta nivå sedan 4 december i fjol. 

Även uppstickarna ripple och ether såg sitt värde krympa. Ripple, som steg med 36 000 procent under 2017, förlorade drygt 21 procent av sitt värde under tisdagen. Ether tappade närmare 15 procent. 

Läs även: Bitcoins värde sjunker – nu 7000 dollar lägre än toppnoteringen

"Vi ser kortsiktiga investerare som drar sig ur en marknad med hög risk, och en snöbollseffekt när fler spekulanter drar sig ur i takt med att priset faller”, säger Claire Ingram Bogusz som forskar kring kryptovalutor och blockkedjan vid Handelshögskolan i Stockholm, till Di Digital.

Hon tror på en återhämtning, åtminstone för vissa kryptovalutor.

"Men den underliggande blockkedjetekniken har bevisat sig, så valutor med ett användningsområde, som exempelvis ether, kommer sannolikt att fortsätta vara efterfrågade och stabilisera sig”‚ säger hon.

Eric Wall är kryptoexpert på finansteknikbolaget Cinnober. 

Vad är det som får kryptokurserna att rasa?

”Under slutet av 2017 har det hänt mycket på kryptomarknaden med en stor tillströmning av nya investerare, många från Kina och Sydkorea. Den här typen av investerare tillhör kategorin mainstream och är den nervösaste investerargruppen och de är väldigt känsliga för prisrörelser. De spekulerar oftare i mindre kryptovalutor som stellar och ripple, som kanske inte bygger på de starkaste fundamenten och medför mycket större risk”, säger Eric Wall.

”De här investeringarna har drivit upp priset på de mindre kryptovalutorna rejält. Nu ryktas det om att åtkomsten till marknaden kommer begränsas för användare i Kina och Sydkorea.”

Enligt Eric Wall handlar oroligheterna om den kinesiska regeringens planer på att blockera tillgången till plattformar som tillhandahåller centraliserad handel. Det skulle betyda att de kineser som handlat med kryptovalutor i andra länder inte längre skulle få tillgång. För Sydkorea handlar det om att landets justitieminister Park Sang-Ki meddelat att regeringen förberedde ett förslag om förbud av kryptovalutor

Förutom de nationella faktorerna på de två marknaderna finns det även oro globalt över att förlora de kinesiska och sydkoreanska investerarnas köpkraft, enligt Eric Wall.

Läs även: Kina trappar upp åtgärder mot kryptohandel 

”På grund av att ripple och de andra mindre kryptovalutornas kurser drivs av nya asiatiska investerare är det inte konstigt att de är väldigt volatila. Det är fullt förväntat”, säger Eric Wall och fortsätter:

”När det kommer till bitcoins ras så befinner sig valutan inom sitt konsolideringsintervall, 19 000 till 11 000 dollar. Nu håller den på att testa sitt undre intervall. Det är inte konstigt att kursen studsar runt där.”

Myndigheter har varit kritiska mot kryptovalutorna tidigare, varför har det så stor effekt nu?

”Mycket av handeln har skett på de sydkoreanska börserna och det är den handeln som har drivit kursen uppåt. I Kina, Sydkorea och Japan har de en annan riskaptit. De ser investeringar i kryptovalutor mer som gambling.”

Vad tror du kommer att hända nu?

”Det kan bli ostadigt i några månader nu med ett antal dippar. Störst risk finns det bland de mindre kryptovalutorna som inte har något direkt användningsområde och inte förtjänar sina höga värderingar. De kan kollapsa ganska mycket på grund av den överspekulation som varit. Bitcoin är jag fortfarande rätt säker på och tror att den kommer att återhämta sig till sommaren”, säger Eric Wall. 

 Foto:

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera