Annons

Daniel Ek fick riva – lokalpolitiker satte stopp: ”Ett hus av dignitet”

I mitten på 2018 köpte Daniel Ek en trevåningsvilla i Djursholm. Ett knappt år senare ansökte han om att få riva den.
I mitten på 2018 köpte Daniel Ek en trevåningsvilla i Djursholm. Ett knappt år senare ansökte han om att få riva den. Foto: Rivningsansökan/Bloomberg
Experterna gav Daniel Ek rätt. Men eniga politiker stoppade Spotifychefens rivning av 65-miljonersvillan i Djursholm. ”Det är ett hus som djursholmare har en relation till”, säger byggnadsnämndens ordförande Claes Breitholtz (M).
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För ett drygt år sedan köpte Daniel Ek en trevåningsvilla i Djursholm, ursprungligen uppförd 1893, för 65 miljoner kronor.

Spotifys vd gjorde därmed en av de dyraste svenska bostadsaffärerna under 2018. Prislappen var nästan dubbelt så hög som när huset senast bytte ägare, två år tidigare.

Efter några enklare utvändiga renoveringar började ryktet om en eventuell rivning att sprida sig bland grannarna i Djursholm.

I mars i år ansökte också Daniel Ek om att få riva villan, som med sitt höga läge invid vattnet är ett landmärke i den anrika förorten.

Rivningsansökan fick nyligen avslag i kommunens byggnadsnämnd och nu kan Di Digital avslöja spelet bakom det mycket omtalade beslutet.

Politikerna i byggnadsnämnden gick nämligen emot de sakkunniga tjänstemännens utlåtande om rivningsansökan. Tjänstemännen ansåg inför mötet att Daniel Ek skulle få riva sin villa.

”Slutsatsen av den kulturhistoriska värderingen gör att argumenten för det allmänna intresset att bevara byggnaden är vaga”, skrev tjänstemännen i sitt utlåtande.

Analysen utgick ifrån de många ombyggnationer som har förändrat villans yttre och inre. Huset, med sina 430 kvadratmeter, byggdes i amerikansk stil 1893 men renoverades i Jugendstil 1905.

De många förändringarna av huset gör att dess kulturhistoriska värde minskar, anser de sakkunniga.

Villan ”utgör en del av områdets äldre historia, men de omfattande förändringarna och därmed bristen på autencitet gör att det kulturhistoriska och arkitektoniska värdet måste betraktas som begränsat”‚ står det i utlåtandet.

Ändå fattade byggnadsnämnden beslutet att inte ge Daniel Ek rivningslov.

”Det var bevarandefrågorna som avgjorde. Det här är ett landmärke. Det är ett hus som djursholmare har en relation till. Det är stort och magnifikt och har en gång varit ett oerhört vackert hus”, säger byggnadsnämndens ordförande Claes Breitholtz (M).

Ett yrkande från Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna – som utgör en majoritet i byggnadsnämnden – fick stöd från Centerpartiet och Miljöpartiet i opposition.

”Byggnaden är karaktärsskapande i kvarteret och har ett stort miljömässigt värde”, står det i yrkandet.

Claes Breitholtz (M) förklarar för Di Digital varför nämnden gick emot sakutlåtandet.

”Huset ligger mitt bland en hel hög med andra villor som också är jättespännande och intressanta. Det är en del av en helhet som pekar på hur det var för 100 år sedan. Vi tyckte det var viktigt att försöka bevara den. Huset har en sådan dignitet att det vore synd att mista det”, säger han.

I rivningsansökan pekar Daniel Eks representanter på flera brister i husets konstruktion.

”Det ansåg vi vara en fråga mellan köparen och säljaren. Att det alltså gäller dolda fel i fastighet. Det är i så fall något för dem att reda ut”, säger Claes Breitholtz.

Huset har förändrats flera gånger och har inte samma höga klassificering som andra i området. Vad säger du om det?

”Jag tror att det står och väger. Man kan ganska lätt argumentera åt båda hållen. Jag får hänvisa till vårt yrkande, där vi tar upp de här frågorna. Det var nog 50-50 åt båda hållen. Det finns starka argument för rivning, och starka argument för att bevara huset. Vi landade i att om vi kan bevara huset, så ska vi göra det.”

Daniel Ek kan nu överklaga beslutet till Länsstyrelsen. Det har dock ännu inte skett.

”Om han till slut river huset lär han tvingas bygga något mindre. Om han väljer att renovera så finns tidigare ritningar kvar på stadsbyggnadskontoret. Man kan alltid ändra tillbaka det om man skulle vilja göra det”, säger Claes Breitholtz.

Läs mer: Spotify-miljardären köpte hus för 65 miljoner – nu vill han riva 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer