Annons

Experterna: Så viktig är Iphone 12 – för 5g-utvecklingen

Tim Cook är vd på Apple, som under tisdagen presenterade sin senaste linje av Iphones.
Tim Cook är vd på Apple, som under tisdagen presenterade sin senaste linje av Iphones.
Andra tillverkare har haft stöd för 5g i sina telefoner en längre tid. Ändå är det när Apple släpper sina nya Iphones som operatörerna jublar. ”Apple gör mer för 5g, än 5g gör för Iphone”, säger analytikern Thomas Husson från Forrester.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För att understryka sitt övertag i USA hade Apples vd Tim Cook bjudit in sin kollega från Verizon, Hans Vestberg.

En gång i tiden gick de en hård strid över Ericssonpatent i Iphones – under tisdagen framstod de som bästa vänner.

Såhär ser designen av Iphone 12 ut. Mer lik Iphone 5 än föregångaren Iphone 11.
Såhär ser designen av Iphone 12 ut. Mer lik Iphone 5 än föregångaren Iphone 11.

”Fram till nu har de flesta kört en 'vänta och se'-inställning till 5g. De har väntat på utvecklingen och hastigheterna de blivit lovade, i enheterna de älskar. I dag, med lanseringen av Iphone, är väntan över”, sa Hans Vestberg från scenen i Steve Jobs Theatre.

I samband med Iphone 12-presentationen valde Verizon att aktivera sitt 5g-nät i hela USA, vilket i teorin gör 5g tillgängligt för 200 miljoner amerikaner i 1 800 städer och samhällen.

”5g blev precis 'på riktigt'”, sa den tidigare Ericssonschefen.

Oavsett hypen, 5g är fortfarande en relativt omogen teknologi globalt

Apple är på nytt sena på bollen med den senaste teknologin – i förhållande till konkurrenterna. Men inte när det kommer till marknaden i stort.

Flera länder, däribland Sverige, anses ligga efter i 5g-utbredning. Men i själv verket är det snarare så att ett fåtal länder, som Sydkorea och möjligen USA, sprungit ifrån övriga.

”Oavsett hypen, 5g är fortfarande en relativt omogen teknologi globalt. Det finns få övertygande konsument-case”, säger Thomas Husson från analyshuset Forrester.

Läs mer: Svenskarnas svala intresse för 5g: Så få byter upp sig

Han konstaterar att 5g snarare är viktigare för telekombranschen än konsumenterna i det här läget. Det kommer dröja många år innan det finns en stor marknadspenetration av slutkunder.

Men det faktum att många Iphonekunder kommer att byta upp sig kommer att göra skillnad för operatörerna.

”Med tanke på hur produktcykeln ligger kommer en betydande andel att byta upp sig till Iphone 12”, säger Thomas Husson.

Han påpekar att den ”väldigt aggressiva prissättningen” på Iphone 12 mini – den fysiskt sett minsta modellen – gör den till en väldigt konkurrenskraftig produkt.

Den här lanseringen kan skynda på en efterfrågan på 5g

”Apple kommer göra mer för 5g än vad 5g kommer att göra för de nya telefonerna”, säger Thomas Husson.

Thomas Husson, analytiker och partner på Forrester, Hans Vestberg, vd och ordförande på Verizon och Samuel Skott, kommersiell chef på Tele2 i Sverige.
Thomas Husson, analytiker och partner på Forrester, Hans Vestberg, vd och ordförande på Verizon och Samuel Skott, kommersiell chef på Tele2 i Sverige.

Även i Sverige jublas det över Iphone 12. Flera svenska operatörer erbjuder 5g i dag och kommer att börja sälja telefonerna direkt vid lanseringen 23 oktober.

”Vi ser mycket fram emot Iphone 12. Vi är den enda operatören i Sverige som kan erbjuda gigabithastigheter i vårt 5g-nät, vilket Tim Cook och Hans Vestberg pratade om under presentationen”, säger Samuel Skott, kommersiell chef på Tele2.

”Av erfarenhet kring Apples lanseringar tror vi absolut att den här lanseringen kan skynda på en efterfrågan på 5g från både privatpersoner och företag”, påpekar han.

Läs mer: Test: Det här behöver du för att få 5g – och så snabbt är det

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer