Annons

Experterna tror på fler spelaffärer 2018

2017 har varit ett intensivt år för den nordiska spelsektorn med både uppköp och nya spelutvecklare som äntrat börsen. Och enligt experterna ser det fortsatt ljust ut inför 2018. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Det är mycket sannolikt att några av de svenska spelförläggarna köper både stort och smått i utlandet under 2018”, säger Erik Sprinchorn, en av förvaltarna bakom fonden Swedbank Robur Ny Teknik som stigit med 33 procent under det senaste året.

Radarparet Erik Sprinchorn och Carl Armfeldt har haft en nyckelroll i flera av fjolårets spel-affärer som till exempel Stillfronts köp av den tyska spelutvecklaren Goodgame Studios och börsnykomlingen Mag Interactives köp av FEO Media. 

Swedbank Robur är även storägare i samtliga större noterade spelbolag och under året ökade spelsektorns andel av portföljen från 12 till omkring 25 procent. 

”Spelbolagen vi satsat på präglas av hög tillväxt, skalbara affärsmodeller och duktiga entreprenörer som kan skapa hög lönsamhet. Under året har vi hittat många bolag som lyckats övergå till prenumerationslika tjänster, det vill säga "games as a service". Vi står oss väl i den här branschen i Sverige. Ungefär hälften av investeringarna är i svenska bolag”, säger Erik Sprinchorn.

Det kan hända att fler nordiska spelbolag noteras under 2018. Men främst spår förvaltarna att året kommer att präglas av en lång rad förvärv. Både Paradox och THQ Nordic har flaggat för fler uppköp.

"Jag tror vi får se fler förvärv och fusioner. Det är ett bra sätt att växa för de bolag som kommit upp sig lite och blivit förläggare. Paradox har köpt bolag och kan köpa fler. THQ Nordic fyllde ju på kassan för att kunna köpa bolag och har redan gjort mindre förvärv. Det finns kapacitet till mer. Många mindre spelutvecklare kommer inte orka ta steget och bli förläggare. Och när medelstora svenska spelutvecklare är noterade kan de använda sina aktier som valuta vid uppköp”, säger Erik Sprinchorn.

Läs mer: Stillfront köper tysk speljätte i miljardaffär 

Har de svenska bolagen ett bättre läge att göra uppköp i dag? 

”Jag tror även jättar som EA, Activision och Take-Two Interactive kommer vara aktiva. Men många av de svenska utvecklarna har visat att de kan vara de små utvecklarnas vän. Många av dem trivs ju bra inom THQ Nordic till exempel. Mellanstora förläggare investerar mer med hjärta och entreprenörsdriv”, säger Erik Sprinchorn.

Även Tomas Otterbeck, spelanalytiker på Redeye, tycker att det ser fortsatt ljust ut för den svenska spelsektorn. 

”Det finns inga större farhågor utan 2018 är snarare ett väldigt spännande år med större releaser. THQ och Starbreeze tycker jag känns mest spännande med en pipeline av spelsläpp som ser ut att ta dem till nästa nivå”, säger han. 

Starbreeze-aktien hade ett tungt 2017 och backade med drygt 50 procent, men har inlett 2018 betydligt muntrare. 

Läs mer: Ruzzle-utvecklaren Mag köper Quizkampens FEO Media 

Fjolårets börsraket G5 Entertainment inledde även de 2018 i raketfart och är upp drygt 11 procent sedan årsskiftet i spåren av att bolaget förra veckan redovisat preliminära försäljningssiffror för det fjärde kvartalet 2017. 

”Jag är väldigt imponerad av G5 och hur de lyckas fortsätta visa den här enorma tillväxten. Sen får man komma ihåg att de inte har redovisat sin vinstmarginal än och tittar vi på samma kvartal ett år tidigare så investerar de enormt i användaranskaffning”, säger Tomas Otterbeck.

”Så marknadsföringskostnaderna kommer förmodligen vara väldigt höga under det fjärde kvartalet då bolaget ser det som en investering man får betalt för under det första kvartalet”. fortsätter han. 

Det börjar bli ganska många spelbolag på börsen. Tror du vi kan få se en konsolidering? 

”Historiskt har det varit många sammanslagningar och det är en bransch där de större bolagen ständigt har köpt upp de mindre. Nu är många av de noterade bolagen ändå hyfsat högt värderade och stora bolag, men det finns självklart alltid tankar kring att det skulle kunna ske uppköp”, säger Tomas Otterbeck. 

När det kommer till börsnoteringar nämner Tomas Otterbeck bland annat Fatshark, Stunlock Studios, Goodbye Kansas och Avalanche Studios som potentiella kandidater. 

Läs mer: Swedbank Robur Ny Teknik investerar 90 miljoner i Funcom 

En joker i leken är även att det norska spelbolaget Funcom, där Swedbank Robur Ny Teknik i december köpte omkring 9 procent av aktierna, väljer att särnotera en del av sina aktier i Sverige. 

”Eftersom de har en svensk storägare och jag vet att de är intresserade av att ha svenska aktieägare skulle jag kunna tänka mig en särnotering. Funcom är i stort sett ensamma i Norge om att vara börsnoterade så det skulle inte förvåna mig om de tittar på att även finnas i Sverige. Svenska börsen är tv- och dataspelsbolagens finrum i Norden och därför vill man finnas där för att bli en del av klustret”, säger Tomas Otterbeck. 

”Funcom ser även intressant ut ur ett investeringsperspektiv både på kort och lång sikt. Den 8 maj släpps den fullständiga versionen av Conan Exiles, ett spel som nått stora framgångar i så kallas "Early Access". Spelaktier med få spel i portföljen har en tendens att spekuleras upp inför större spelsläpp av det här slaget”, fortsätter han. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer