Annons

Få svenskar vet vad AI står för

Ai-roboten Nao som utvecklats av studenter vid University of Philadelphia.
Ai-roboten Nao som utvecklats av studenter vid University of Philadelphia. Foto: Matt Rourke
Begreppet artificiell intelligens har funnits sedan länge. Men trots det vet fortfarande få vad AI egentligen är, visar en ny rapport.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mynewsdesk har i samarbete med Berghs kartlagt hur kommunikatörer, marknadsförare och företagsledare använder data i sitt arbete. Den visade att endast 17 procent förstår AI-begreppet så pass bra att de kan förklara det vidare för någon annan. 

"Det råder en hype kring AI som spås revolutionera pr- och kommunikationsbranschen på samma sätt som internet gjorde, men det är få som vet hur", säger Mynewsdesks marknadschef Jonathan Bean i ett uttalande. 

Kort förklarat kan AI sägas processa stora mängder data i realtid, något som skulle kunna vara en stor tillgång för de flesta digitala företag. Trots sin potential är det fortfarande få som vet att utnyttja AI. Undersökningen visade att endast ett av fem företag regelbundet fattar beslut utifrån processad data och att ytterligare en femtedel aldrig använder data som beslutsunderlag.   

Der är dock inte datan i sig som saknas, utan kunskapen hos de anställda för att analysera och använda den. Enligt undersökningen är det endast 18 procent som säger sig ha tillräcklig kunskap för att faktiskt skapa mening utifrån den. 

"Företag som har insett att det krävs både tid och resurser för att arbeta mer data-drivet har kommit en bra bit på vägen", säger Rosalin Gustafsson, programansvarig för strategisk kommunikation och public relations på Berghs. 

Undersökningen genomfördes 2018 av Mantis Research på uppdrag av Mynewsdesk och Mention. Datainsamlingen skedde mellan oktober och november med totalt 1050 respondenter.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer