Annons

Facebook äger fyra av decenniets populäraste appar – beskrivs som ”datamonopol”

Mark Zuckerbergs Facebook äger de mest tio nedladdade apparna under det snart gångna decenniet.
Mark Zuckerbergs Facebook äger de mest tio nedladdade apparna under det snart gångna decenniet.
Fyra av de tio mest nedladdade apparna under detta decennium är ägda av Facebook. Det visar en undersökning av App Annie, enligt brittiska BBC. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

2019 är snart slut – precis som detta decennium. Appanalytikern App Annie har sammanställt en lista på de mest nedladdade apparna under de senaste tio åren, och det är speciellt en aktör som dominerar. 

Facebook äger de fyra mest nedladdade apparna, där själva Facebook-appen toppar listan som är sammanställd utifrån nedladdningar från Appstore och Google play. Tvåa kommer meddelarappen Messenger. Whatsapp ligger på tredje plats och därefter kommer Instagram som Facebook köpte 2012 för cirka en miljard dollar. 

Läs mer: Det här var årtiondets mest nedladdade appar

Topplistan visar hur mycket makt Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg har. De fyra apparna har mer än en miljard användare vardera. Faktumet kritiseras av Taha Yasseri, ledande forskare inom beräkningsvetenskap vid Oxford Internet Institute. 

”Det är inte okej. Ett företag som äger fyra av de mest populära apparna för sociala nätverk och kommunikation kan i bästa fall beskrivas som ett datamonopol”, säger Taha Yasseri, enligt BBC, och fortsätter: 

”Den här kombinerade datan från flera olika plattformar kan leda till extremt hög precision i att kartlägga våra egenskaper och vårt beteende. Detta bör kraftigt regleras.”

Skype, som grundades av svenske Niklas Zennström, ligger på sjätte plats på listan. Programmet köptes av Microsoft 2011 efter att Ebay varit ägare. 

LÄS MER: Twitter stoppar all politisk reklam – aktien backar

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer