Annons

Facebook avslöjar misstänkt politisk påverkanskampanj inför valet

Mark Zuckerberg är vd och grundare av Facebook.
Mark Zuckerberg är vd och grundare av Facebook. Foto: AP
Facebook har identifierat en rad falska konton med syfte att påverka det amerikanska mellanårsvalet i höst. Ärendet utreds nu tillsammans med FBI.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Facebook kunde under tisdagen avslöja att man identifierat och stoppat en politisk påverkanskampanj via plattformen, rapporterar New York Times.

Enligt bolaget handlade det om 8 misstänkta sidor, 17 användarprofiler samt 7 Instagram-konton med möjligt syfte att påverka utgången av det amerikanska mellanårsvalet som väntas gå av stapeln i november.

Enligt Wall Street Journal följdes de aktuella kontona av 290 000 andra konton och kan knytas till 9 500 inlägg på nätverket. Kontona, som skapades mellan mars 2017 och maj i år, marknadsförde också 30 event.

Läs mer: Facebooks kontroversiella experiment färgar valet i Kambodja 

Några bevis för att Ryssland är inblandat finns inte. Enligt Nathaniel Gleicher, chef för cybersäkerhet på Facebook, finns det dock indikationer på att kontona är av ryskt ursprung då de metoder och den teknik som har använts i kampanjen efterliknar de som användes vid den påstådda ryska påverkanskampanjen inför 2016 års presidentval. En skillnad mellan de två kampanjerna är dock att de inblandade datorerna i den tidigare kampanjen befann sig i Ryssland, vilket inte var fallet i den kampanj som nu avslöjats.

Upptäckten av kontona gjordes för två veckor sedan och Facebooks anställda har under de senaste dagarna informerat kongressledamöter. Bolaget samarbetar just nu med FBI för att utreda ärendet, skriver New York Times.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies