Annons

Facebook döljer antalet likes

Antalet tummar på Facebook ska inte längre räknas.
Antalet tummar på Facebook ska inte längre räknas. Foto: Jeff Chiu
Facebook vill skapa ett mer hälsosamt klimat på plattformen. Ett led i ambitionen är ett försök att ta bort antalet gilla-markeringar, "likes", på användarnas inlägg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Först ut med försöket är Australien, där användare från och med fredagen inte längre kan se siffrorna för "likes" och övriga reaktioner på andras inlägg. Sina egna siffror går fortfarande att ta del av. Det rapporterar nyhetsbyrån AAP.

”Det handlar helt enkelt om att ta bort den där siffran ur hela ekvationen, så att användarna kan fokusera på kvaliteten på sina interaktioner och kvaliteten på innehållet snarare än antalet gilla-markeringar”, säger Mia Garlick, företagets policychef i Australien och Nya Zeeland.

Facebook-ägda Instagram har sedan i våras gjort liknande försök, först i Kanada, sedan i ytterligare sex länder, bland dem Australien. Avsikten är att kontrollera om det har någon effekt på hur mycket människor jämför sig med varandra, ett beteende som företaget vill motverka.

”Vi har fått riktigt bra feedback från flera antimobbningsgrupper och organisationer som arbetar med mental hälsa”, säger Mia Garlick.

Facebook uppger inte hur länge försöken på de två plattformarna ska pågå, eller om de ska spridas till andra länder.

(TT/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer