Annons

Facebooks aktie faller efter Zuckerbergs besked

Foto: Manu Fernandez
Inlägg från vänner, familj och grupper ska prioriteras framför material från medier och företag på Facebook. Nu faller företagets aktie över fem procent i förhandeln
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sociala medie-jätten ska lyfta inlägg som bjuder in till meningsfulla konversationer, medan videos, nyheter och företagsreklam som konsumeras passivt ska komma längre ned i flödet. 

Läs mer: Facebook tänker om – vänners inlägg ska synas mer 

Efter beskedet faller företagets aktie över fem procent i förhandeln på Wall Street.

Facebooks börsvärde är motsvarande drygt 4 400 miljarder kronor.

”Vi tror att vi för tillfället överskattar en aning hur mycket tid människor tillbringar på vår plattform och underskattar hur många meningsfulla dialoger de har med andra människor”, säger Adam Mosseri, Facebooks vice vd till CNN.

Bakom beslutet finns studier som visar att användarnas "välmående" främjas mer av att interagera med vänner och familj än att passivt läsa artiklar eller titta på videor, skriver grundaren Mark Zuckerberg i ett Facebook-inlägg.

Förändringen kan komma att skaka om medier och företag som förlitar sig på Facebook — och dess två miljarder användare varje månad — för att distribuera sitt material.

Adam Mosseri säger att mediers material kommer att fortsätta att värdesättas, men att ansvaret ligger hos dem att skapa innehåll som genererar konversationer om de vill öka sina chanser att synas.

Men det är inte första gången nätjätten lovar att prioritera vänner och familj — redan i juni 2016 gick de ut med samma besked.

Nu är det dock del av en större förändring. Enligt Zuckerberg är hans personliga mål för 2018 att fokusera på att "laga" problem på plattformen efter ett år där fejkade nyheter, inblandning i utländska val, filterbubblor och beroende av sociala medier har diskuterats.

(TT/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies